Pekka Haavisto. Foto: Lehtikuva

Pekka Haavisto enhälligt vald till De grönas nya minister

De grönas nya utvecklingsminister är riksdagsledamoten Pekka Haavisto, 55, finalist i förra presidentvalet och garvad partiveteran.

Partiets fullmäktige och riksdagsgrupp valde honom enhälligt vid ett gemensamt möte på onsdagskvällen. Haavisto höll inne med sitt intresse för posten in i det sista. Han utnämns officiellt vid presidentföredragningen på torsdag.

Haavisto säger att han kommer att fortsätta föregångaren Heidi Hautalas arbete såväl i utvecklingssamarbete och i ägarstyrningen. Han lyfter fram Hautalas meriter bland annat i att främja kvinnornas ställning.
– Det som jag själv tillför har att göra med fredsmäkling och fredsbyggande, säger han.

I fråga om ägarstyrning säger Haavisto att han vill sörja för socialt ansvar och miljöperspektiv. Han tar ännu inte ställning till om Finlands isbrytare kan assistera vid oljeborrning. Enligt Haavisto måste man diskutera frågan inom regeringen.

Det blev ommöblering också på De grönas gruppordförandepost: Oras Tynkkynen avgår och efterträds av Outi Alanko-Kahiluoto. Det här var ett sätt att jämna ut könsfördelningen på de gröna ledarposterna. Tynkkynen fortsätter i gruppens presidium.

Enligt partitidningen Vihreä Lanka kommer Haavisto att fortsätta i rikspolitiken och ställa upp i nästa riksdagsval.
Efter att ha tillträtt måste han avstå från sina platser i Yles förvaltningsråd och WWF:s direktion.


Hur blir det med ägarstyrningen?

Ägarstyrningen som ingår i ministerportföljen var ett dilemma för De gröna. Och inte bara för dem – alla regeringar och ministrar har turvis varit illa ute med ägarstyrningen.

Haavisto torde snart få på sitt bord den nya strategin för statens isbrytarbolag Arctia Shipping, som blev Hautalas öde. Strategin är under ytterst hård politisk press. Hautala och trafikminister Merja Kyllönen (VF) lade i somras i finanspolitiska ministerutskottet fram ett förslag som skulle ha avvecklat Arctias isbrytarmonopol. Offshoreverksamheten skulle ha avståtts helt. Då framskred förslaget inte.