Heidi Hautala. Foto: Lehtikuva

Olika åsikter om vad som låg bakom Hautalas avgång

Två riksdagsledamöter har diametralt olika åsikter om vad som skedde innan utvecklingsminister Heidi Hautala (Grön) tvingades avgå.

Sannfinländarnas riksdagsledamot Kaj Turunen säger till FNB att den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jukka Kärnä redan i oktober sade att minister Heidi Hautalas agerande undersöks. Turunen säger att Kärnä då bad honom att inte ingripa eftersom Kärnä sköter det.

Kärnä säger däremot att han inte minns en sådan diskussion. Han betonar också att han nog skulle minnas en sådan diskussion om den hade förts.

Iltalehti skrev förra veckans onsdag att Hautala stoppade en polisanmälan mot Greenpeace. Hautala avgick i fredags.

Turunen bestrider att han har varit aktiv i frågan efter han hade hört om den i början av oktober. På tisdagskvällen fick FNB en e-post som Turunen den 3 oktober hade fått av fackföreningsveteranen Paavo Mustonen som tidigare var aktiv inom Sjömans-Unionen. Mustonen skriver till Turunen att Kärnä och hans medhjälpare sköter Hautalafrågan.

– Jag är en emeritus sjöfarare och jag känner nästan alla i branschen. Greenpeace angrep nyligen ett statsägt fartyg, Arctia Shippings kombiisbrytare. Enligt mina uppgifter gjordes ingen polisanmälan på order av minister Hautala. Med vilken rätt? Också Kärnä och hans medhjälpare utreder saken. h paavo, skrev Mustonen till Turunen.

Kärnä bestrider att han ligger bakom uppståndelsen. Han säger att han första gången läste om Hautalas agerande i Iltalehti förra veckans onsdag. Han var en av de riksdagsledamöterna som krävde Hautalas avgång samma dag.

Kärnä säger att han och hans medhjälpare nog hade utrett flera statsbolags agerande under ett par års tid, men han hade inga uppgifter om Hautalas agerande i Greenpeacefrågan.

Kärnä säger att han inte ens känner Paavo Mustonen.
– Det ringer inga klockor, säger han.