Folktinget: Svenskan stärks av hätsk språkdebatt

Konsekvenserna av den hätska språkdebatten och av medborgarinitiativet om frivillig svenska kan leda till att svenskan i stället stärks. Det tror ledningen för Svenska Finlands folkting.

– Jag blev naturligtvis mycket ledsen över medborgarinitiativet om frivillig svenska men nu håller språkdiskussionen på att få nya dimensioner då många lyfter fram den nordiska aspekten. Jag tror att diskussionen nu kan ha en positiv effekt, säger Christina Gestrin (SFP), ordförande för Svenska Finlands folkting.

Både Gestrin och folktingssekreterare Markus Österlund (SFP) tror att den hätska debatten och den kritik mot svenskan som har framförts i själva verket kan få en motsatt effekt.
– Den kanske stärker svenskan i stället.

Svenska Finlands folkting höll på tisdagen styrelsemöte i Mariehamn och passade då på att diskutera språkfrågor med representanter för Ålands landskapsregering. Från åländsk sida lyfte lantrådet Camilla Gunell (S) fram vikten av att få vård och utbildning, också fortbildning, på svenska i Finland.

Den ofta bristfälliga svenskan i kontakterna mellan riksmyndigheterna och Åland var ett annat problem som lyftes fram.

Nationalspråksstrategin, och det nätverk som har bildats för att följa upp strategin, har inte ännu lett till märkbara förbättringar i myndighetsspråket men folktingsledningen är optimistisk.
– Det är första gången vi kan stöda oss på en strukturerad strategi som regeringen har godkänt och som lyder under en ansvarig minister, sade Gestrin.

25 personer från folktinget deltog i Ålandsresan. Tisdag kväll ägnades till diskussioner om moderniseringen av Ålands självstyrelselag.