Åländska patienter stöttar varandra

Att de åländska cancerpatienterna har sällskap och stöd av varandra under resorna till Åbo betyder mycket. Det säger Ylva Nikander, socialarbetare med ansvar för åländska patienter på Åbo sjukhus.

I över 30 år har hon jobbat med de åländska patienterna. Ylva Nikander är ansvarig socialarbetare för samtliga svenskspråkiga patienter på sjukhusets alla avdelningar.
– Vad händer med jobb, arbete och de anhöriga när man blir sjuk? Vi socialarbetare finns som en länk till det vanliga livet.

I sitt arbete kan Ylva Nikander hjälpa patienterna med att till exempel informera om social trygghet, hur man ansöker om ersättning för utgifter som sjukdomen orsakar, ordna eftervård, reda ut försäkringsfrågor - och samtala om hur sjukdomen har förändrat livssituationen.

Hon anser att det är viktigt att svenskspråkiga patienter får vård på sitt modersmål.
– Det fungerar inte alltid, men på strålbehandlingen har de insett hur viktigt det är med språket. Man kan inte garantera det dygnet runt, men viljan är den rätta. Det kan bli en riktig kris om patienter och personal inte begriper vad som sägs.

De åländska patienterna har också stöd av varandra eftersom de reser tillsammans under en hel dag, det märks tydligt enligt Ylva Nikander.
– Även om man inte är så sällskaplig av sig, kan man inte undgå att få sällskap. Patienterna är ofta väldigt till sig i början, men sen när de har rest med de mer erfarna ett tag får de stöd av varandra.