Mobilsurfare är mindre riskmedvetna

Det vanligaste sättet att surfa i dag är med telefon och läsplatta. Samtidigt funderar vi ofta mindre över säkerheten på de mobila enheterna, jämfört med när vi sitter vid en dator.

De största riskerna med att använda internet är att personuppgifter hamnar i orätta händer och att drabbas av virus, anser de svenska konsumenter som Post- och telestyrelsen (PTS) i Sverige frågat om internetvanor och säkerhet.

Och fler upplever också att de utsätter sig för större risker med sin smarta telefon eller platta än med traditionell dator. Trots det är vi alltså mindre noggranna med säkerheten där.

– Vi använder mobilen till fler och fler tjänster, som att betala räkningar. Därför gäller det att vara uppmärksam på vad man gör som användare. Hemma sitter man till exempel ofta bakom ett lösenordsskyddad nätverk, säger Anna Wibom, projektledare på PTS.

Mindre än hälften i undersökningen säger att de har tillräcklig kunskap om integritet och säkerhet när de surfar trådlöst. Det är heller inte lika vanligt att uppdatera operativsystem och antivirusprogram på telefon eller platta som på datorn.

– Vi är uppkopplade så mycket mer nu och därför blir också exponeringen större. Det är enkelt att använda och många har inte med sig samma säkerhetstänkande. Det är viktigt att tänka efter när man laddar ner appar så man är medveten om vad det är man godkänner.