Foto: Colourbox

Barn påverkar mammors och pappors karriär olika

Kvinnor och män är inte jämställda i arbetslivet efter att de fått sitt första barn.

Kvinnan är när hennes första barn föds mer sannolikt visstidsanställd och tjänar sannolikt mindre än mannen. Efter barnet är kvinnans karriärutveckling mer osäker än mannens.
Det här framgår av statistik och undersökningar om arbetslivet i Finland.

I Finland är det inte mer branscherna som är könsmässigt åtskilda utan även anställningsförhållandena, säger forskningsdirektör Reija Lilja på Löntagarnas forskningsinstitut. Lilja har granskat deltidsanställningar i servicebranschen.

– Deltidsanställda gör inte lika krävande uppgifter och får lägre lön än heltidsanställda i samma yrke. Det här är också ett jämställdhetsproblem eftersom kvinnor är överrepresenterade bland de visstidsanställda och bland dem finns många som deltidsjobbar mot sin vilja.


"Babyrisk" leder till visstidsanställningar

Mer än var fjärde kvinna i åldern 25–34 har en visstidsanställning. Högskoleutbildade kvinnor snuttjobbar mest.

Bakgrund
Löneskillnaderna ökar vid 30
  • Kvinnornas lön är i snitt 83 procent av männens.
  • Unga kvinnors lön är i snitt 90 procent av männens men vid 30 börjar löneskillnaderna öka. Nära pensionsåldern är kvinnornas snittlön inte mer än 75 procent av männens.
  • Kvinnornas mindre inkomster förklaras med att de oftare jobbar i låglönebranscher, oftare än männen är visstidsanställda och oftare än männen sköter barn hemma. En del av inkomstskillnaderna förklaras fortfarande med direkt diskriminering.
  • Bara cirka 35 procent av cheferna är kvinnor. Kvinnliga chefer tjänar i jämförelse med sina manliga kolleger mindre än de lägre tjänstemännen.
  • Regeringens målsättning är att minska könsrelaterade skillnader i lönerna till 15 procent fram till år 2015. Man tror inte att målsättningen förverkligas.
  • Källa: Statistikcentralen, Näringslivets forskningsanstalt.

Skillnaden mellan hur stor andel män och kvinnor som är sysselsatta i Finland är den minsta i EU. Men könsskillnaden mellan visstidsanställningar är däremot en av de största.

Vikariat och den stora mängden andra visstidsanställningar för kvinnor förklaras delvis av familjebildning och utgifterna det här orsakar arbetsgivaren. I den offentliga sektorn orsakar föräldraledigheter ett ständigt vikariebehov i de redan kvinnodominerade branscherna. I den privata sektorn vill man inte heltidsanställda kvinnor på grund av risken för utgifter som barn innebär.

– I ljuset av forskningen är löne- och karriärutvecklingen ungefär likadan för män och kvinnor innan man bildar familj, men utvecklingen differentieras efter barnen, säger Hanna Sutela på Statistikcentralen.

Sutela har forskat i och skrivit en doktorsavhandling om hur visstidsanställningar påverkar familjebildning.
– Kvinnorna går miste om fler möjligheter i arbetslivet än männen på grund av familjeledigheterna. Det märks i lönen och i att man inte är närvarande när intressanta uppgifter delas ut.

Karriären kan fortsätta stampa på stället efter att föräldraledigheten är slut. Enligt en rapport från Social- och hälsovårdsministeriet 2007 sjönk mammornas löner i den privata sektorn i relation till kvinnorna som stannat på jobbet mer ju längre de stannade hemma med barnet. Ett års frånvaro sänkte mammornas lön med cirka 14 procent och tre års med nästan 20 procent jämfört med andra kvinnor. Att jobba in löneskillnaden kan enligt rapporten ta flera år. 

 


 

Källa: Statistikscentralens undersökningar 259, Social- och hälsovårdsministeriets utredning 2007/69.