Pensionsförhandlingar sannolika i november

Förhandlingarna om framtida pensionsregler går på sparlåga i väntan på en central löneuppgörelse. I kulisserna pågår ändå intensiv lobbning.

En grupp utredare på Finansministeriet jobbar med en mellanrapport under Jukka Pekkarinens ledning. Den väntas bli klar i slutet av oktober, men redan nu är texten omfattande.
– En del av uppdragets frågeställning kommer fram först i slutrapporten, men den här är också omfattande, säger Hannu Uusitalo, som representerar Pensionsskyddscentralen i arbetsgruppen, om den del av rapporten som i stort sett är klar.

Efter att mellanrapporten tagits fram i slutet av oktober fortsätter jobbet fram till årsskiftet, då den slutgiltiga versionen ska bli klar. Uusitalo tror ändå att pensionsförhandlingarna börjar redan i november. En lösning måste vara klar senast hösten 2014, så att nya lagar kan skapas nästan direkt därpå. I så fall kan en ny pensionsmodell vara i bruk från början av 2017. Om pensionsåldern ska höjas kommer det beslutet knappast att fattas förrän en ny riksdag tillträtt 2015.

Reform 2005
Pekkarinens grupp undersöker om den reform av pensionerna som gjordes 2005 lyckats, eller om det behövs mer reformer. Målet har varit att höja den genomsnittliga pensionsåldern med två år mellan åren 2010 och 2025.
– Tanken bakom arbetet med rapporten har varit att beslutsfattarna ska kunna stöda sig på den, säger Uusitalo.

De centrala arbetsmarknadsorganisationerna har en egen förhandlande pensionsgrupp som leds av Pensionsskyddscentralens vd Jukka Rantala. Enligt honom behövs alla åtgärder som gör det möjligt att höja den genomsnittliga åldern för när folk går i pension. Även efter att åtgärderna satts in är det tveksamt om målet på två år går att uppnå, tror han.
– I framtiden kan pensionsåldern höjas bara för att man antingen går i ålderspension senare eller för att färre går i invalidpension, säger Rantala.

Invalidpension på grund av fysiskt tungt arbete blir allt ovanligare, men när det gäller mentala problem är det ungefär lika många som tidigare som tvingas gå i pension i förtid, uppger Rantala.