Beskattningsbeslut postas som bäst

Postningen av beskattningsbeslut har inletts. Postningen pågår ända till slutet av oktober. Kunden får ett nytt beskattningsbeslut om han eller hon i våras korrigerat uppgifter i den förhandsifyllda skattedeklarationen

Kunden får ett nytt beskattningsbeslut om han eller hon i våras korrigerat uppgifter i den förhandsifyllda skattedeklarationen. Om kunden inte korrigerat uppgifter i den förhandsifyllda skattedeklarationen, är det beskattningsbeslut som kunden fick i våras slutgiltigt.


Kunden bör kontrollera uppgifterna i det nya beskattningsbeslutet och jämföra dem med de deklarerade uppgifterna. Om det finns ett klart fel i beskattningsbeslutet, lönar det sig att anmäla så snart som möjligt. Kunden kan få ett nytt beskattningsbeslut trots att han eller hon inte ändrat några uppgifter i skattedeklarationen i våras eftersom Skatteförvaltningen kan ha fått korrigerade uppgifter från annat håll, exempelvis från kundens arbetsgivare.

Trots att det nya beskattningsbeslutet ersätter det beskattningsbeslut som kunden fick i våras, lönar det sig att spara den gamla skattedeklarationens specifikationsdel, som bland annat visar  varifrån Skatteförvaltningen fått uppgifterna. Det nya beskattningsbeslut har ingen specifikationsdel och Skatteförvaltningen tar ut en avgift om kunden ber om en ny specifikationsdel.

Skatteåterbäringarna för skatteåret 2012 betalas in på bankkonton den 4 december. Återbäringen påskyndas om det rätta bankkontonumret finns i Skatteförvaltningens uppgifter.  Ett nytt eller ett ändrat kontonummer kan anmälas på nätet på adressen skatt.fi/kontonummer.

Den första förfallodagen för kvarskatten är 2 december 2013 och den andra förfallodagen 3 februari  2014. De nya giroblanketterna för betalning av kvarskatten postas tillsammans med det korrigerade beskattningsbeslutet.