Edward Snowden. Foto: Lehtikuva

"Avslöjandena var inte oväntade"

Howard Schmidt verkar vara en man som är svår att överraska. För Vita husets förre datasäkerhetschef Schmidt var det väntat att någon till slut skulle läcka hemliga uppgifter om USA:s dataövervakning till allmänheten.

– Fallet visar bara att allt är möjligt i internets tidevarv. Jag blev inte överraskad av fallet Edward Snowden. I USA har många personer tillgång till hemliga uppgifter, säger Schmidt i en telefonintervju.

Schmidt valdes nyligen till ordförande för datasäkerhetsföretaget Codenomicons styrelse i Uleåborg. Företaget sysslar med att hitta svagheter i datasystem.

Innan han blev pensionär hade Schmidt ansvar över Vita husets datasäkerhet, både under George W Bush och under Barack Obama. Schmidt säger att de två presidenterna under sina perioder i uppdraget prioriterade helt olika saker.

– Under Bushs tid efter terrorattackerna fokuserade vi på att hitta hot och hotfulla aktörer. Vi funderade på hur vi kan förhindra framtida attacker i cybervärlden. Obama å sin sida har fokuserat på idén om cybersäkerhet som ryggraden i den internationella politiken.

Schmidt spår att debatten om dataspionaget som Snowden startade med sina avslöjanden kommer att fortsätta som en politisk debatt, inte som en diskussion om datateknikens möjligheter och svagheter.


Säkerhet på bekostnad av frihet

Howard Schmidt är mycket intresserad av frågan om skyddet av privatlivet och yttrandefriheten i relation till nationell säkerhet och allt vad det kräver.

– Det är intressant att fundera på när individens frihet är viktigare än nationell säkerhet. Vi har inte ännu tacklat problemet.

Schmidt önskar klara regler i cyberrymden. Han hoppas att företag skulle komma med förslag på normer och regler.

– Regeringens beslutsfattande är för långsamt i relation till internets snabbhet. Därför kunde företag enkelt ge förslag på cybernormer till regeringarna och då skulle alla vinna.

Schmidt har själv gett sig in i företagsvärlden utan några som helst omställningsbesvär. I finländska Codenomicon är han främst intresserad av hur man kan göra pengar på cybersäkerhet.