Homofobin tilltar i Afrika

Hatbrotten mot homosexuella har ökat i Afrika söder om Sahara, enligt en ny Amnestyrapport.

Homosexualitet har också kriminaliserats i allt fler länder och är i vissa länder belagt med dödsstraff.

– Attackerna – ibland dödliga – måste stoppas, säger Widney Brown, chef för internationell rätt och policy på människorättsorganisationen Amnesty International.

Förutom att homosexuella utsätts för våld och trakasserier, kan homofobin yttra sig i utpressning från exempelvis poliser.


Olagligt i 38 länder

Enligt rapporten "Making love a crime", som Amnesty presenterar på tisdagen, är homosexualitet olagligt i 38 länder i Afrika. I Mauretanien, Sudan, norra Nigeria och södra Somalia är samkönade relationer belagda med dödsstraff. Ugandas parlament har flera gånger diskuterat ett förslag om dödsstraff för vissa homosexuella handlingar.
Även i länder som har lagar mot homosexualitet men inte tillämpar dem, som Kenya, leder de ofta till hatbrott.

– Blotta existensen av lagar som kriminaliserar samkönade relationer sänder ett giftigt meddelande om att lesbiska, homosexuella, bisexuella och transpersoner är kriminella och saknar rättigheter, säger Widney Brown.

– Dessa giftiga lagar måste upphävas och afrikanernas mänskliga rättigheter upprätthållas.


Greps för sms

I Kamerun har antalet gripna män och kvinnor, misstänkta för samkönade relationer, ökat sedan 2011. Gripna berättar att de blivit slagna och tvingats till analundersökningar utan medgivande i häktet. Ofta får de fängslade ingen rättegång. Gripandena baseras på utseende och gissningar snarare än på bevis.

Ett exempel är Jean-Claude Roger Mdebe som greps i mars 2011 och dömdes till tre års fängelse för att han sänt ett sms till en annan man. Mdebe överklagade och frigavs nio månader senare. Han berättar att han utsattes för sexuellt våld och blev undernärd i fängelset. Nu riskerar han att gripas igen.