Snabbmeddelanden på telefonen en säkerhetsrisk

Tjänster som erbjuder gratis textmeddelanden innebär en dataskyddsrisk.

Mikko Hyppönen som är forskningschef på datasäkerhetsbolaget F-Secure är speciellt oroad över att textmeddelanden blandas ihop med Apples Imessage. Om både sändaren och mottagaren har en Iphone ändrar telefonen automatiskt alla textmeddelanden till Imessage-budskap, som alltid går via USA. Enligt tidningsuppgifter har de amerikanska underrättelsemyndigheterna också snokat i Apples meddelandetrafik.

Erka Koivunen på Kommunikationsverket säger att användarna av snabbmeddelanden ska ta i beaktande i vilket land tjänsten produceras och vad som slås fast i det landets lagar.

– Om man inte vill att ens kommunikation binds till ett visst lands lagstiftning så bör man avstå från att använda tjänster av det här slaget.

Hyppönen säger att skadeprogram än så länge inte upptäckts i andra meddelandeprogram än Skype. Programmen kan exempelvis försöka få tag på kreditkortsnummer.

– Whatsapp och Viber är så nya att de inte utsatts för attacker. När tjänsterna blir tillräckligt allmänna följer de som utför attackerna efter, säger Hyppönen.