Foto: Lehtikuva

Medierna gillade Siegfrids, tittarna och juryerna sa nja

Finlands chanser att gå långt i ESC skulle vara bättre än på år och dar. Men Krista Siegfrids Marry Me slutade på 24:e plats, tredje sist. Segern gick som väntat till Danmark.

Siegfrieds fick mycket plats i medierna inför Eurovisionen, något som väntades gynna henne. Å andra sidan fanns det länder där man inte uppskattade den avslutande kyssen mellan Siegfrids och bakgrundsdansaren Reetta Korhonen. Gesten ska ha väckt förargelse i åtminstone Grekland, Turkiet och Georgien.

Siegfrids själv tror att Europa inte var redo för hennes framträdande. Hon visste att kyssen medförde en risk och att den kunde kosta henne röster. Men hon ångrar inget.

– Det är otroligt att det fortfarande finns så många konservativa i Europa. Året är ju 2013.

Siegfrids är nöjd över att hon fick framföra jämlikhetsbudskapet på ESC-scenen. Hon tycker att det är fint att hennes team hjälpte att bygga en bättre värld.

– Det är en mycket viktigare fråga än vem som vinner.

Siegfrids säger att hon ville ha med kyssen som tecken på att hon stöder en könsneutral äktenskapslag i Finland. Finland är det enda nordiska landet som inte tillåter enkönade äktenskap.


Inte grannlåt eller grannländer

I år var det avgörande i tävlingen inte en storartad show eller röster från grannländer. Danmark satsade på älvlika Emmelie de Forest som stod på scen med två trumslagare och tre bakgrundssångare. Danmarks folkmusikinspirerade låt fick fulla poäng till och med av länder som Makedonien, Serbien och Slovenien trots att Östeuropa är känt för sin förkärlek att rösta på grannen.

En av de mest fängslande showerna bjöd tvåan Azerbajdzjan på. Sångaren stod i början av låten ovanpå en glasbur där en manlig dansare imiterade hans rörelser.

Irland, en verklig kändis i ESC-sammanhang, blev i år sist med futtiga fem poäng. Landet förutspåddes en mycket bättre placering än det. Irland kan ha lidit av att vara den sista uppe på scenen. Finalen i år kryllade nämligen av mycket mer intetsägande uppträdanden.

Också Finland väntades placera sig bättre än vad som skedde. Vadslagningsbyråerna tippade att Krista skulle bli ungefär tionde. I lottdragningen fick Finland nummer fyra och Krista sjöng och dansade alltså helt i början av sändningen. Det var kanske inte det bästa möjliga i en sändning som var minst sagt balladtung. Finlands svängiga låt skulle ha framträtt bättre mot slutet av spektaklet, efter alla de långsamma balladerna.