Ellenberg ny ordförande i Folktingets ungdomsutskott

Folktingets styrelse har på sitt konstituerande möte valt SU:aren Benjamin Ellenberg till ordförande för deras ungdomsutskott.

Ellenberg är aktiv inom Svensk Ungdom och har tidigare varit verksam som generalsekreterare för Finlands Svenska Skolungdomsförbund och är medlem i Helsingfors ungdomsnämnd.

Folktinget har en lagstadgad uppgift att bevaka den svenskspråkiga befolkningens intressen och ställning. För att effektivera sitt arbete har Folktinget fyra utskott, varav ungdomsutskottet är det nyaste. Ungdomsutskottets uppgift är att bevaka frågor som är viktiga för de finlandssvenska ungdomarna.

‒ Det är viktigt med ett partiöverskridande organ som har en klar uppgift att bevaka svenskspråkiga intressen. Framförallt i dessa tider av stora strukturomvandlingar är det viktigt att de språkliga aspekterna inte glöms bort, därför känns det extra bra att få komma med och göra en insats, säger Ellenberg.

Svensk Ungdoms förbundsordförande Niklas Mannfolk är nöjd med Folktingets beslut.

‒ Benjamin har gedigen erfarenhet av både nationell politik och ungdomspolitik. Folktinget kunde inte ha valt en bättre person till att bevaka de språkliga rättigheterna ur ett ungdomsperspektiv, säger Mannfolk.

‒ Ungdomsutskottet är ett relativt nytt organ och Folktinget har gjort klokt i att tillsätta ett sådant. Många frågor som berör specifikt ungdomar har att göra med till exempel ungdomsarbete och fritidstjänster, då är det viktigt att det också finns ett organ som kan slå vakt om dessa sektorer. De glöms alltför lätt bort då de varken är lagstadgade uppgifter eller ekonomiskt tunga. Här hoppas jag på att kunna göra en insats för Folktinget, avslutar Ellenberg.