KSF-arkiv

Eckerölinjen räknar snuskurirer

Eckerölinjen informerar svenska tullverket om hur många snuskurirer man har på varje kryssning. Det bekräftar rederiets vd Tomas Karlsson.

Det var till Norrtelje Tidning som Karlsson först uppgav att Eckerölinjen vid varje avgång skickar ett mejl till svenska tullen där man meddelar exakt hur många resenärer som har som enda syfte att köpa snus.

Till tidningen Nya Åland säger Tomas Karlsson att han inte vill kommentera hur rederipersonalen bedömer vilka resenärer som är snuskurirer. Och han konstaterar att uppgifterna som rederiet mejlar till tullen inte är hundraprocentigt säkra.
– Det här är inget nytt, utan det här har vi hållit på med sen 2010.

Rederiet har många olika samarbeten med myndigheterna.
– Det gäller inte bara gäster vars enda syfte är att köpa snus. Men eftersom den handeln har varit tydlig vill vi klargöra hur vi gör.


Inte olagligt

Tomas Karlsson understryker att snuskurirerna som köper mer än fem stockar snus inte gör något olagligt. Det är rederierna som frivilligt satt gränsen på fem stockar.
– Många menar att vi tjänar pengar på den här handeln. Men vi tjänar pengar på allt vi gör ombord.

När Viking Lines Rosella var på dock i vintras gick passagerarantalet på Eckerölinjen upp. Det gjorde också snusförsäljningen. Och snuskurirer försökte köpa biljetter av andra kryssningsresenärer för att kunna handla på deras ranson.
– Det kan finnas gäster som upplever det som obehagligt och då blir det problem, säger Tomas Karlsson.
Besättningen ska förhindra den biljetthandeln.