Juha Nurmi. Foto: Lehtikuva

Finland kan få ryskt kärnkraftverk

Kärnkraftsbolaget Fennovoima inleder förhandlingar med ryska Rosatom om att leverera ett kärnkraftverk till Pyhäjoki. Förhandlingar pågår också med japanska Toshiba.

Fennovoimas vd Juha Nurmi säger att det var Rosatoms erfarenhet som fick Fennovoima att börja förhandla med bolaget. Enligt honom har Rosatom beställningar på ett stort antal motsvarande kraftverk på olika håll i världen.

Nurmi säger att det inte har någon betydelse från vilket land kraftverket köps.
Fennovoima är intresserat av Rosatoms medelstora kraftverk, som är mindre än det som Fennovoima ursprungligen planerade. Toshiba erbjuder ett större kärnkraftverk än Rosatom.
Franska Arevas erbjudande har däremot fallit bort bland kraftverksalternativen. Ännu för en kort tid sedan såg det ut som om Rosatom också skulle falla ur tävlingen.

Laaksonen: Finansieringen avgör
Jukka Laaksonen, vice direktör för Rosatoms Overseas-enhet, säger att det är finansieringsarrangemangen som avgör vem som får leverera Fennovoimas kraftverk.
Laaksonen vill inte spekulera kring Rosatoms chanser i förhandlingarna. Han säger att både Rosatom och Fennovoima erbjuder bra och trygga kärnkraftverk, och att det därför är finansieringen och andra villkor som avgör. Det är också möjligt att Rosatom köper in sig i Fennovoima.
Fennovoima ska välja kraftverksleverantör i år.