KSF-arkiv

Nytt fall av bussdiskriminering i Sverige

Viking Line sitter som bäst i möte med sina bussbolag för att reda ut om busspassagerare till rederiets färjor delats upp i "svenskar" och "icke svenskar", skriver Aftonbladet.se.

Enligt Hbl var det i helgen som svenska medier rapporterade om att chaufförer vid bussbolag som används av rederierna Viking Line och Eckerölinjen har delat in passagerare enligt deras namn och hudfärg. Personer med svensktklingande namn sattes i en buss för sig och personer med utländska namn i en annan.

Dagens Nyheter inledde med att i lördags rapportera om att det bussbolag som Eckerölinjen använder sig av hade delat upp passagerare på sträckan från Cityterminalen till Grisslehamn, där rederiets färjor avgår. Enligt DN hade flera passagerare känt sig kränkta och särbehandlade efter att de placerats i en viss buss på grund av sin hudfärg.

DN har också fått tag i chauffören som säger att det inte stämmer att han skulle ha delat in passagerare enligt hudfärg.
Hans förklaring är att han delade in dem enligt hur mycket bagage de hade med sig och sedan prickade av dem i den lista av förhandsbokningar han hade.

Men hans förklaring biter inte på Samer Chatila, som var den som gick till DN efter att ha råkat ut för "segregeringen".
– Det var ingen som kontrollerade våra biljetter och vi var inte förbokade. Vi tre blev helt enkelt placerade i bussen av chauffören, säger han till DN.

I söndags kom sedan följande anklagelse om att passagerare har delats in enligt etnicitet. Då skrev Nerikes Aallehanda att det bussbolag som Viking Line använder sig av hade särat på "svenskar" och "icke svenskar" på sträckan mellan Örebro och Stockholm i december.

En av dem som råkade ut för uppdelningen var Hassan Alizadeh. Han säger till NK att bussbolaget körde med två bussar, varav den ena var sen. De som hade svensktklingande namn fick stiga ombord på de första bussen och övriga fick ta den buss som kom en kvart senare.

Helena Kneck, informationschef för Viking Line i Sverige, säger till NK att hon inte har hört talas om incidenterna och att rederiet bestämt tar avstånd från listor som separerar passagerare efter härkomst. Inte heller två av de bussbolag som kör för Viking Line säger sig känna till händelsen och menar att ett sådant förfarande strider mot deras policy.
Viking Line sitter nu på förmiddagen i möte för att reda ut vad som hänt, uppger Aftonbladet.

Hbl.fi har försökt nå Helena Kneck för en kommentar, men fått beskedet att hon sitter i möte.


Uppdaterad kl. 13.36