Wallin vill förkorta skyddstiden för jakt på gråsäl

Riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) vill förkorta fredningstiden för jakt på gråsäl med två månader för att förbättra yrkesfiskets förutsättningar.

I ett skriftligt spörsmål till regeringen säger Wallin att det inhemska kustfisket är i kris. Det här beror delvis på att gråsälarna förstör bragder och skrämmer i väg fiskar.

– Detta har bidragit till att endast sju procent av den inhemska fiskkonsumtionen är inhemsk vildfisk. I dag infaller fredningstiden för gråsäl mellan den 1 januari och den 15 april, vilket har inneburit att endast en bråkdel av Finlands jaktkvot om 1 050 gråsälar har utnyttjats. En delorsak till detta är att traditionell isjakt inte har varit nöjlig, säger Wallin.

Han konstaterar att det 2000 fanns cirka 10 000 gråsälar i Östersjön. I fjol var de cirka 40 000.

– Denna kraftiga ökning av gråsälsstammen i Östersjön har negativa effekter för den ekologiska balansen. Därför är en förkortning av fredningstiden så att den infaller mellan den 1 februari och 15 mars motiverad, anser Wallin.
Han tillägger att en förkortning de facto också har stöd i regeringsprogrammet som uttrycker en politisk strävan att trygga yrkesfisket och främja konsumtionen av inhemsk fisk.

Regeringen bör besvara spörsmålet inom tre veckor.