Bensows stiftelse får kritik av patentmyndigheten

Patent- och registerstyrelsen (PRS) är färdig med sin specialgranskning av Stiftelsen Bensows Barnhem Granhyddan.

Styrelsen konstaterar att stiftelsen har beslutat om arrangemang med sin närmaste krets som inte till alla delar motsvarar den allmänna avtalspraxisen och inte begärt ersättning som är jämförbar med det normala gängse värdet.

Nu ska Skatteförvaltningen och åklagarmyndigheten avgöra om vidare åtgärder ska vidtas. PRS har också bett Stiftelsen Bensows Barnhem att lämna in en verksamhets- och ekonomiplan om hur stiftelsen tänker genomföra sitt stadgeenliga syfte under de följande åren.

Stiftelsen har figurerat i rubrikerna sedan den i oktober lade ner sitt barnhem efter nästan hundra års verksamhet. Enligt stiftelsen fanns det inte längre barn som lämpade sig för barnhemmet och man uppgav att man nu letar efter verksamheter som bättre passar dagens behov inom barnskyddet. Yles granskande tv-program MOT rapporterade tidigare att stiftelsens ordförande använder Villa Bensow i Grankulla som sin tjänstebostad. En annan styrelsemedlem i stiftelsen hyrde å sin sida tidigare en ö som stiftelsen äger för en mark per år.