Felaktiga återbetalningskrav från FPA

De som utexaminerats för ett par år sedan och påbörjat nya studier har nyligen fått brev hem av Folkpensionsanstalten FPA. I brevet begärs att mottagarna betalar tillbaka sitt studiestöd eftersom de har förtjänat över den inkomstgräns som sätter stopp för stödet.

Det här sker även om FPA har kännedomen om personernas examen och deras övergång till arbetslivet. FPA uppmanar nu de som drabbats att överklaga beslutet. Orsaken sägs vara att FPA endast får information om den totala inkomsten.

Varför får inte FPA mera nogrann information av Skatteverket, FPA:s dataanskaffningschef Eine Mäklin?
– För tillfället får FPA information om den senaste skatteperioden när beskattningen blir klar i slutet av oktober. Informationen testkörs sedan några gånger, till exempel angående studiestödet. FPA vill ha inkomstinformation i realtid av skattemyndigheterna.

Kunde man undvika onödig byråkrati och försändelser av kravbrev genom en uppdaterad inkomstinformation?
– Vi håller på att förhandla med Skatteförvaltningen om tillgång till ofullständig skatteinformation. I fortsättningen vill FPA få information om förvärvsinkomster mera i realtid. På det här viset kan vi undvika att kräva tillbaka en del av FPA:s förmåner.

Hur och när är tiden rätt för att börja samla in realtidsinformation om inkomster, överinspektör Arto Leinonen vid Skatteförvaltningen?
– Preliminärt har det planerats ett inkomstregister i realtid. Tanken är att informationen skulle täcka betalda löner, pensioner och förmåner. Informationen kunde utnyttjas av FPA, kommunernas socialmyndigheter, arbetslöshetskassorna och pensionsbolagen. Men registret är inte möjligt med nuvarande lagstiftning. Det kan eventuellt tas i bruk år 2017, men inga beslut har fattats.