Juha Järvinen skar upp ekologisk gris från Vasa. FOTO: Christoffer Holm

Lyxägg och lokal mat frestade

Fiskars Vårmarknad ville bjuda på en storstadssaluhall på landet. En intressant blandning av lokala och internationella produkter för smaklökarna var resultatet.

Under veckoslutet var Fiskars hemvisten för nästa evenemang i brukets strategi att ordna ett evenemang per helg. Välbesökt var det ända fram till stängningsdags på söndag. Bland annat lockade Maan Maut med smakprov på västnyländskt älgkött och ost från Alperna. Fokus låg på smaker från hela världen.
– Idén är att ta storstadssaluhallen ut på landsbygden, sade Juha Järvinen från Maan Maut och skar upp kött från en ekologisk gris uppfödd i Vasa.

Långsam ost
Slow Food Västnyland stod för de lokala produkterna. Här fanns saft, glass, bakverk och kött, en del utvalda enligt påsktematiken.
Bland annat lockade Tenala ost. Tenalaosten härstammar visserligen från Nederländerna men saltas i Tenala och borde rimligtvis fungera som slow food.

– Elva månaders lagring är nog slow food, menar Anne Lindholm som sålde mer ost än väntat under veckoslutet.
Även chocolatieren Petri Siréns och guldsmeden Kristian Saarikorpis minst sagt dyrbara chokladägg var utställt på marknaden. Det var tänkt att fungera som dragplåster och visst fick ägget en och annan beundrare.

Ägget är cirka 15 centimeter högt och tillverkat av sällsynta bolivianska vildkakaobönor. Det dyrbaraste är ändå inte det ätbara, utan de ädelstenar som både pryder äggets blommor och finns inuti. Priset rör sig runt 20 000 euro och ägget stod därför under ständig bevakning av en väktare.

De två arrangörerna lyckades därmed erbjuda mat från både när och fjärran, i en intressant blandning.
Ulrika Broman från Karis hade hittat en massa gott. Bland inköpen fanns korngryn och gojibär.
– När det händer något i Västnyland måste man ju komma och kolla, och stöda lite lokalt.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.