Juha Järvinen skar upp ekologisk gris från Vasa. FOTO: Christoffer Holm

Lyxägg och lokal mat frestade

Fiskars Vårmarknad ville bjuda på en storstadssaluhall på landet. En intressant blandning av lokala och internationella produkter för smaklökarna var resultatet.

Under veckoslutet var Fiskars hemvisten för nästa evenemang i brukets strategi att ordna ett evenemang per helg. Välbesökt var det ända fram till stängningsdags på söndag. Bland annat lockade Maan Maut med smakprov på västnyländskt älgkött och ost från Alperna. Fokus låg på smaker från hela världen.
– Idén är att ta storstadssaluhallen ut på landsbygden, sade Juha Järvinen från Maan Maut och skar upp kött från en ekologisk gris uppfödd i Vasa.

Långsam ost
Slow Food Västnyland stod för de lokala produkterna. Här fanns saft, glass, bakverk och kött, en del utvalda enligt påsktematiken.
Bland annat lockade Tenala ost. Tenalaosten härstammar visserligen från Nederländerna men saltas i Tenala och borde rimligtvis fungera som slow food.

– Elva månaders lagring är nog slow food, menar Anne Lindholm som sålde mer ost än väntat under veckoslutet.
Även chocolatieren Petri Siréns och guldsmeden Kristian Saarikorpis minst sagt dyrbara chokladägg var utställt på marknaden. Det var tänkt att fungera som dragplåster och visst fick ägget en och annan beundrare.

Ägget är cirka 15 centimeter högt och tillverkat av sällsynta bolivianska vildkakaobönor. Det dyrbaraste är ändå inte det ätbara, utan de ädelstenar som både pryder äggets blommor och finns inuti. Priset rör sig runt 20 000 euro och ägget stod därför under ständig bevakning av en väktare.

De två arrangörerna lyckades därmed erbjuda mat från både när och fjärran, i en intressant blandning.
Ulrika Broman från Karis hade hittat en massa gott. Bland inköpen fanns korngryn och gojibär.
– När det händer något i Västnyland måste man ju komma och kolla, och stöda lite lokalt.