Carl-Johan Jansson blickar ut över avverkad skog och virkesstaplar på Kamparholmen i Box. FOTO: Peter Johansson

Budgetkraven på stadens skog är högre än planerat

För det här budgetåret förväntar sig Raseborgs stad intäkter på 730 000 euro från sin ägandes skog. Inte omöjligt, men spåren av en så stor ökning av den årliga avverkningsmängd som föreslås i skogsbruksplanen kommer att synas, förutspår stadens skogsbruksingenjör Carl-Johan Jansson.

Förslaget till ny skogsbruksplan för åren 2013–2023, Raseborg stads första egna, är just nu framlagd till påseende. Fram till slutet av mars har man möjlighet att anlägga synpunkter på den.

Diskutera nu!
Någon respons att tala om på förslaget till skogsbruksplan, som har gjorts upp av Finlands skogscentral, har Carl-Johan Jansson än så länge inte fått. Gärna skulle han ändå se, att man nu tog tillfället i akt att föra en diskussion kring planen och kring målsättningarna för det skogsbruk som staden i fortsättningen kommer att bedriva.

Det går nämligen inte att både äta kakan och ha den kvar – går man på lång sikt in för att kännbart öka det årliga virkesuttaget, betyder det att man tvingas göra mer eller mindre avkall på den hänsyn man hittills tagit till rekreationsaspekten.

"In på knutarna"
Då det gäller att redovisa de faktiska konsekvenserna av ett kännbart större virkesuttag är Carl-Johan Jansson inte nödbedd. Årets budgeterade förväntningar får tjäna som utgångspunkt:
– Intäkter på 730 000 euro innebär att vi skall avverka 17 000 till 18 000 kubikmete. Det innebär en avsevärd ökning av den årliga avverkningsmängd på cirka 15 000 kubikmeter som föreslås i skogsbruksplanen.

Skulle man gå in för att maximera uttaget, avverka de cirka 21 000 kubikmeter per år som enligt Carl-Johan Jansson ännu faller inom gränserna för hållbart skogsbruk, innebär det att all frivillig hänsyn till rekreationsaspekten får ge vika.
– Allt som inte är skyddat enligt lag kan då avverkas, till exempel Trollskogen i Sköldargård, åskådliggör Jansson.

läs mer i lördagens VN