Kommunerna får handbok om jämställdhet

I Kommunförbundets färska handbok till beslutsfattare om jämställdhet konstateras att jämställdheten mellan kvinnor och män är en väsentlig del av kommunalpolitiken.

Beslutsfattarna i kommunen har möjlighet att påverka invånarnas vardagsliv och jämställdheten i praktiken. Kännedom om jämställdhetsfrågor är därför en viktig del i den förtroendevaldas kompetens.

Den nya handboken hjälper beslutsfattarna att ge akt på konsekvenserna för jämställdheten. Jämställdheten mellan kvinnor och män ingår i den kommunala demokratin, skriver Kommunförbundet i ett pressmeddelande.

Kommunernas service utgör grunden till jämställdhet för kommuninvånarna. Servicen erbjuder kvinnor och män och olika invånargrupper jämlika möjligheter till exempel till utbildning, arbete och fritidsaktiviteter.

Varför behövs en handbok om jämställdhet i förtroendearbetet?
– Jämställdhet i fråga om möjligheter och jämställdhet i fråga om resultat är lika viktiga. Man måste fundera på hur jämlika möjligheter utfaller i praktiken, säger Sinikka Mikola, sakkunnig vid Kommunförbundet.

– De kommunala beslutsfattarna gör klokt i att identifiera de jämställdhetsfrågor som kommunen kan påverka. Det finns skillnader mellan kvinnor och män exempelvis när det gäller hälsa, säkerhet, utbildning och sammanjämkning av arbetsliv och familjeliv. Det är till exempel vanligare att äldre kvinnor är fattiga än att äldre män är det. Pojkar avbryter studierna oftare än flickor. Den förväntade livslängden för män är ungefär sju år kortare än för kvinnor. Kvinnor blir oftare utsatta för våld i nära relationer än män.

Den nya handboken uppmanar kommunerna att aktivt främja jämställdheten. Gott beslutsfattande kan främja jämställdheten för kommuninvånarna.

– Handboken påminner kommunerna om deras lagstadgade skyldigheter. Likaså är det viktigt med konsekvensanalyser ur jämställdhetsperspektiv i beslutsfattandet i synnerhet nu då kommunerna står inför stora förändringar.

– I jämställdhetsarbetet satsar man i själva verket på alla kommuninvånares välfärd och skapar en socialt hållbar framtid för kommunen, säger projektforskaren Milla Sandt som är en av författarna till handboken.

Handboken ger praktiska exempel bland annat från Sverige. I Karlskoga kommun gjorde man om prioritetsordningen för snöplogning så att gång- och cykellederna till daghem, skolor och sjukhus plogades först. Det ledde till att halkolyckorna bland särskilt kvinnor minskade och kommunens sjukvårdkostnader minskade.


Konsekvensanalys ur jämställdhetsperspektiv

I handboken understryks vikten av att i förväg bedöma konsekvenserna ur köns- eller jämställdhetsperspektiv innan man fattar beslut och vidtar åtgärder.
– I anslutning till beredningen av beslut bör kommunen helst göra en konsekvensanalys ur jämställdhetsperspektiv. Beslutsfattarnas uppgift är att övervaka att konsekvensanalysen har gjorts och beaktats. I praktiken syns jämställdheten i hur kvinnors och mäns behov är beaktade i den service som kommunen tillhandahåller. Man ska kunna träffa val oberoende av kön men samtidigt uppskatta kvinnors och mäns särdrag på lika villkor. Ungdomar, vuxna, barn, invandrare, personer som bor i olika områden, arbetande, arbetslösa och kommuninvånare med olika bakgrund är också kvinnor, män, flickor och pojkar, säger Milla Sandt.


Hela Europa går mot jämställdhet

– Jämställdheten mellan kvinnor och män är en stark europeisk värdering. Trots att vi i Finland är föregångare på många sätt, har vi mycket att lära när det gäller det politiska engagemanget för jämställdheten, säger Sinikka Mikola inför den internationella kvinnodagen.

De europeiska kommunorganisationerna har utarbetat en deklaration om jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå i Europa. Handboken och jämställdhetsdeklarationen är rättesnöre i det kommunala beslutsfattandet.

Kommunförbundet rekommenderar att kommunerna, samkommunerna och landskapsförbunden antar deklarationen. De europeiska kommunorganisationernas paraplyorganisation CEMR (Council for European Municipalities and Regions) har i början av 2013 startat en webbtjänst med exempel på hur jämställdhetsdeklarationen har verkställts och jämställdheten främjats i kommuner i Europa.

Den kommunala beslutsfattarens handbok om jämställdhet är utarbetad inom Kommunförbundets TASE-projekt som arbetar för att den europeiska jämställdhetsdeklarationen ska fungera i kommunerna.