Etla: Pensionärer borde kunna sälja bostaden och få extra pension

Forskare vid Näringslivets forskningsinstitut Etla tycker att pensionärer som har sin förmögenhet bunden i en bostad borde kunna förvandla denna satsning till en permanent tilläggspension.

Niku Mättänen och Tarmo Valkonen föreslår att beskattningen av tilläggspensioner som köps med en engångspremie ska ändras så att det blir möjligt att köpa en tilläggspension som gäller livet ut. Ett skattesystem i stil med det som tillämpas för långtidssparande skulle göra det möjligt att köpa en extra pension som kompletterar den normala arbetspensionen, sade Määttänen då Etla publicerade utredningen i Helsingfors på måndagen.

Enligt Valkonen skulle en skatteändring erbjuda över en halv miljon pensionärer en möjlighet att höja sin levnadsstandard ordentligt då bostadsförmögenheten kan användas för konsumtion.
De pensionerade hushållens bostadsförmögenhet är ofta rätt stor i relation till de inkomster de kan räkna med under resten av sitt liv. Sådana hushåll kunde förbättra sin levnadsnivå med ett slag med hjälp en pensionsförsäkring som köps med en engångspremie.
Valkonen säger att man redan länge har vetat att den hårda beskattningen av pensioner med engångspremier är ett problem. Regeringen ska också ta upp saken i sin budgetmangling i mars.