Också i Solna i Sverige hade tågen problem. Nu ska Riksrevisionen granska regeringens ansvar för tågkaoset i Sverige. Foto: Lehtikuva

Snökaos så in i Norden

Ett nattåg från norska Stavanger snöades in och hundratals bilar har åkt av vägarna i snöovädret i Norge och Danmark.

Nattåget från Stavanger mot Oslo med 115 passagerare ombord, som natten till lördagen fastnade i snödrivor i Rogaland i sydväst där en snöstorm rasar, kunde på dagen fortfarande inte flyttas. Passagerarna evakuerades till ett samlingshus i närheten där de fick mat och dryck. Tidigare på dagen bjöd en person som bor i närheten av Vigrestads station hem 20–30 av passagerarna på frukost och dusch, rapporterade NRK.
Även i Kristianstad satt 50 passagerare på lördagen fast i ett tåg som avgått från Oslo.

Under natten hade mer än 500 bilar stått stilla i snökaoset på väg E 39 vid Ålgård.

Liknande scener utspelade sig i Danmark där räddningstjänsten Falck under natten fick larm från över 600 bilister som åkt av vägen eller fastnat i snön. På dagen var två viktiga vägar på Nordjylland avspärrade: E 45 i sydlig riktning vid Himmerland och E 39 i nordlig riktning vid Vrå, där många bilar kört in i snödrivor och fastnat.

Trots de många avåkningarna rapporteras inga allvarliga personskador.

I Sverige har tågtrafiken haft stora problem i helgen. Riksrevisionen ska nu granska regeringens ansvar för tågkaoset i Sverige. Problemen kan bero på dålig styrning. Redan nu pekar Riksrevisionen på ett samband mellan lägre investeringar och de akuta problemen för tågtrafiken.
Förtroendet för SJ är lågt efter nya omgångar av inställda tåg och förseningar. Att skylla på vädret håller inte, anser Riksrevisionen.

Men frågan är vem som egentligen ska ges skulden.
– Vi vill granska om regeringen har gett rätt förutsättningar till de myndigheter, företag och andra som ska se till att det här funkar, säger riksrevisor Claes Norberg.