Foto: VN-arkiv

Facket: Tidningshusen säger upp i onödan

Tidningarna driver sig själva in i en kris med onödiga uppsägningar, anser kommunikationsbranschens fackförbund.

Enligt facket har tidningshusen inga ekonomiska grunder för de häftiga uppsägningarna, som sänker kvaliteten på tidningarna. Tidningarna borde nu koncentrera sig på nya produkter och investeringar, annars är hela informationsspridningen i fara, anser fackförbunden.
Journalistförbundet, tryckeriarbetarnas Team och andra förbund inom branschen hoppas att tidningshusens ägare tar det lugnt. De kan inte vänta sig att tidningarna nu ska ge samma avkastning som de har blivit vana vid.
Journalistförbundets ordförande Arto Nieminen nämner de nyss avslutade samarbetsförhandlingarna på Turun Sanomat. Det är femte gången inom några år.
– Ägarfamiljen fick i fjol en utdelning på 12 miljoner euro, det vill säga mycket mera än vanligt. Trots det har tidningens redaktionella personal minskat med 40 procent sedan 2009.
Facket kräver också att staten slopar mervärdesskatten på tidningar så att tidningarna inte försvinner från finländarnas vardag. Fackförbunden fruktar att den sjunkande köpkraften kan leda till tidningsdöd nästa år.