Santala I: här kan finnas turistverksamhet, inkvartering, wellnesstjänster med mera. Santala II: Hangö stad har eventuellt intresse av området. Ytan är sammanlagt 394 hektar. Grafik: Hbl

Frikyrka bäddar för turism till Sandö

Finlands frikyrka ska lämna Hangöudd. Men före det vill den börja planera 400 hektar vid Sandö gård. I framtiden kanske där finns inkvartering, wellnesstjänster och en liten camping.

 

På måndag ska stadsstyrelsen ta ställning till ett intentionsavtal mellan staden och Finland frikyrka (Suomen vapaakirkko).

I avtalet är målet att frikyrkans områden i Hangö planeras så där kan finnas turistverksamhet, inkvartering, wellnesstjänster och en liten camping. I dag verkar en folkhögskola på Sandö gård. Den flyttar till Tammerfors 2016.

Hangö stad är eventuellt intresserad av en bit av marken (se grafik).

Sålde hälften
I somras sålde frikyrkan omkring hälften av sina ägor till Security Forest. Styrelseordförande i företaget är affärsmannen Antti Herlin, även känd som delägare i och styrelseordförande för Kone.
Security Forest fick också förköpsrätt till frikyrkans resterande ägor, cirka 400 hektar vid Sandö gård. Den rätten är i kraft till årets slut.
Enligt företagets vd, Jukka Ala-Mello, är man emellertid inte intresserad av att använda sin förköpsrätt.
- Vi är skogsägare och har inte någon uppfattning om och intresse av området vid folkhögskolan, säger han.

Frikyrkans ekonomichef Kimmo Kaartama konstaterar att man inte vet vem som vill ha området.

- Med planen skulle det bli en förnuftig fortsatt användning av fastigheten.