Bergh tjänar bäst bland fondchefer

Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh har fortfarande de högsta inkomsterna bland de finlandssvenska fondcheferna. Bergh hade ifjol beskattningsbara förvärvsinkomster på 509 454 euro och kapitalinkomster på 35 789 euro. Också i fjol var det Bergh som hade de högsta beskattningsbara inkomsterna bland fondcheferna.

Bergh är styrelseordförande för Fiskars Abp, Ålandsbanken Abp och förlaget Schildts och Söderströms. Han är också medlem i styrelserna för Wärtsilä Abp, Stockmann Abp, pensionsförsäkringsbolaget Veritas och Julius Tallberg Ab, och styrelsemedlem eller ordförande för nio andra bolag.
Tvåa kommer Christoffer Taxell, som är styrelseordförande för både föreningen Konstsamfundet och Stiftelsen för Åbo Akademi, med förvärvsinkomster på 481 065 euro och kapitalinkomster på 53 019 euro. Taxell var styrelseordförande för Stockmann och medlem i Svenska Litteratursällskapets (SLS) finansråd och i styrelserna för Sampo Abp och Rettig Group Ab.

Sundström i många styrelser
Vd:n för Stiftelsen för Åbo Akademi Kjell Sundström kommer trea med förvärvsinkomster på 346 859 euro och kapitalinkomster på 1 402 euro, tätt följd av vd:n för Svenska Litteratursällskapet Dag Wallgren med förvärvsinkomster på 327 791 euro och kapitalinkomster på 12 203 euro.
Sundström är styrelseordförande för Veritas och medlem i Aktias styrelse. Dessutom är han styrelseordförande för Kelonia Ab och för Sydvästkustens förlag och fyra andra bolag och styrelsemedlem i Yrkeshögskolan Novia Ab och sex andra bolag. Wallgren är styrelseordförande för Aktia, medlem i styrelserna för Stockmann, Kelonia och Schildts & Söderströms och medlem i Veritas förvaltningsråd.
Jannica Fagerholm, vd för Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse, hade beskattningsbara förvärvsinkomster på 196 835 euro. Fagerholm sitter också i SLS finansråd, Veritas och Stiftelsen Arcadas förvaltningsråd, styrelsen för Eira sjukhus och läkarstation, direktionen för livsränteanstalten Hereditas och styrelserna för ett par fastighetsbolag.
Berndt Arell, som var vd för Svenska kulturfonden ända till årsskiftet, hade förvärvsinkomster 122 171 euro och kapitalinkomster på 1 534 euro. Johan Aura som lämnade posten som svensk direktör på Utbildningsstyrelsen och blev vd för Svenska folkskolans vänner i fjol höstas hade förvärvsinkomster på 107 456 euro.