Många väljer högre skatt hellre än sämre service

En klar majoritet av finländarna skulle hellre höja skatterna än skära ner servicen i sin hemkommun, skriver tidningen Aamulehti.

En opinionsmätning som tidningen låtit Taloustutkimus göra visar att 73 procent hellre skulle höja skatterna om alternativet är att skära ner servicen.
Höjda skatter får det största stödet bland De grönas väljare. Av dem vill 88 procent hellre strama åt beskattningen. Också bland Vänsterförbundets och Kristdemokraternas väljare vill över 80 procent hellre höja skatterna.
Bland SFP:s och Samlingspartiets väljare finns det betydligt fler som hellre vill skära ner servicen än hos de andra partierna.
Folk vill inte skära ner servicen eftersom den berör dem mer konkret än kommunalskatten, tror Pentti Meklin, professor emeritus i kommunal ekonomi.
Taloustutkimus intervjuade tusen finländare i början av september. Felmarginalen är tre procentenheter.

Ja till försäljning

En opinionsmätning som tidningen Helsingin Sanomat låtit göra visar att den populäraste metoden för att balansera den kommunala ekonomin är att sälja kommunens egendom. Av dem som svarade på enkäten ansåg 65 procent att det är en god idé.
Andra populära metoder var att slå ihop kommunen med grannkommunen och höja serviceavgifterna.
I Helsingin Sanomats opinionsmätning, där de tillfrågade gavs flera alternativ, var det bara 30 procent som stödde skattehöjningar. Stödet för att skära ner servicen var ännu mindre. Bara en fjärdedel av de tillfrågade tyckte man kan skära ner servicen.
TNS Gallup intervjuade tusen personer i mitten av september. Felmarginalen är tre procentenheter