Experter tvivlar på reformviljan hos Nordkoreas nya ledare

Nordkoreas unga ledare Kim Jong-Un njuter av berg-och-dal-banan med ett leende på läpparna. Bredvid honom finns hans välklädda hustru. På fotografier klappar han delfiner och vinkar glatt till ungdomen.


Nyligen såg den "stora efterföljaren" på en konsert där artisterna bland annat var utklädda till Disney-figurer, det vill säga produkter från ärkefienden USA:s underhållningsindustri. Kim har också kramat soldater och poserat med dem på fotografier.


Kims framträdanden i offentligheten skiljer sig klart från faderns och har därför setts som tecken på kommande reformer, men experterna är av annan mening. De påminner om att landet styrts genom järnhård kontroll i årtionden. En del av dem ifrågasätter om Kim Jong-Un överhuvudtaget har några reformplaner.


– Hans stil är annorlunda än faderns, men det ska inte kopplas till att han vill att landet blir öppnare. Jag är inte säker på att Kim Jong-Un förstår situationen i sitt land, sade Nordkoreaexperten professor Ryoo Kihl-Jae.


Kim blev ledare för Nordkorea efter sin fars död i december i fjol.


Folket lider


Forskaren B. R. Myers vid universitetet Dongseo i Sydkorea är expert på Nordkoreas propaganda. Han säger att bilderna av hur Kim Jong-Un roar sig kan vända sig mot regimen. Kim kom till makten vid en tidpunkt då en stor del av folket lever i fattigdom.


Framträdandena kan också vara ett försök att föra bort uppmärksamheten från landets verkliga problem. Enligt FN råder det stor brist på livsmedel och drickvatten i Nordkorea. Översvämningarna i juli dödade tiotals personer och gjorde tiotusentals hemlösa.


Vanliga medborgare kan ha svårt att förstå den nya ledarens stil. De tidigare ledarnas privatliv hölls alltid hemliga. Kims far Kim Jong-Il framträdde till exempel aldrig med sin hustru. Han talade endast en gång vid ett stort offentligt evenemang.


Experterna fäster uppmärksamhet vid att Kim upprepade gånger uppträtt tillsammans med sin hustru. Hustrun Ri Sol-Un klär sig också i korta kjolar och inte i folkdräkt, vilket är det normala plagget för nordkoreanska kvinnor i offentligheten.