Kärnkraftverket i Sosnovyj Bor, sydväst om S:t Petersburg. Foto: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

HBL: Sprickor i rysk reaktor

Det ryska kärnkraftsbolaget Rosenergoatom stänger den äldsta enheten vid kärnkraftverket i Sosnovyj Bor, skriver Hufvudstadsbladet. Kraftverket ligger vid Finska vikens kust cirka 80 kilometer från S:t Petersburg.

Enheten stängs för att grafiten i reaktorn har svällt upp och fått sprickor. Reaktorn har stått under specialuppsikt sedan slutet av förra året. Reaktorn är av samma typ som den som förstördes vid olyckan i Tjernobyl 1986. Den är byggd 1974. Enhetschef Heikki Reponen på Strålsäkerhetscentralen (Stuk) säger till HBL att man är mycket nöjd över att enheten nu körs ner. Stuk fick veta om det i tisdags.
– Det var förvånande att grafiten förändrades så snabbt, säger han.
Reponen tror att de tre övriga reaktorerna kan få samma problem småningom. Samtidigt är han nöjd över de ryska myndigheternas öppenhet och han litar på att Stuk får all nödvändig information av dem utan dröjsmål.
Han ser inga speciella skäl till rädsla för olyckor söder om Finska viken på grund av grafitproblemen.
– Det känns bra att märka att det är säkerheten som avgör driften av ett kärnkraftverk, inte elbehovet, säger han till Hufvudstadsbladet.

Trots problem vid äldre kraftverk har Ryssland en ambitiös plan för att bygga ut kärnkraften. Enligt den nya energipolitiken som går ut på att minska beroendet av fossila bränslen, ska andelen kärnkraftproducerad el fördubblas så att en fjärdedel av landets el produceras vid kärnkraftverken år 2025.
Utveckling av grafitreaktorer upphörde efter olyckan i Tjernobyl 1986. Reaktorerna i Ignalina i Litauen som kördes ner 2004 och 2009 var också de av den typen.