Hattifnatt-muggen är en av Bojsa Lignells favoriter. Foto: Benjamin Knopman

"De binder mig till minnen"

Bojsa Lignell äger alla muminmuggar utom en. Den är för ful, tycker hon. För tillfället sörplar den inbitna samlaren helst kaffe ur en randig mugg med Muminmamman på.

När Bojsa Lignell försöker föreställa sig själv som en karaktär i Mumindalen finns det egentligen bara ett alternativ: Muminmamman. Hon har en lika harmonisk personlighet, lika starka modersinstinkter och i hennes hus i Snappertuna har andra familjers barn alltid varit välkomna.

Det sistnämnda är också orsaken till att Bojsa ursprungligen började samla på muminmuggar.

Mindre disk

– Det var av praktiska skäl. När barnen var små och drack saft om sommaren var de så behändigt att alla hade sin egen mugg. De visste vems som var vems och tog inte nya glas hela tiden. På det viset blev det inte lika mycket disk, säger Bojsa och för en ångande mugg – en muminmugg, givetvis – till läpparna.

Muggen pryds av en bild på hattifnattarna, de spökliknande vagabonderna som Muminpappan titt som tätt flyr i väg med när äventyrslusten griper tag om hjärtat.

– Det är en av mina favoritmuggar. Ibland känner jag mig lite som hattifnattarna – elektrisk! skrattar Bojsa.

Fulla av minnen

I dag äger Bojsa Lignell alla muggar utom en.

– Och det är medvetet. Den jag saknar är till hälften röd och till hälften gul. Jag tycker inte alls om färgindelningen. Men kanske borde jag ändå försöka få tag på den...

Några av muggarna har hon fått i julklapp, några i födelsedagspresent och resten har hon köpt själv. 

– De binder mig till minnen av olika händelser. För ett par år sedan var jag till exempel på veteran-VM i friidrott tillsammans med min man, Anders, och där köpte jag Hurra-muggen med motiv från Vem ska trösta knyttet. Den passade bra efter tävlingarna, tyckte jag.

"Finare förr"

Över lag anser Bojsa att muggarna var finare förr, då motiven rymde mer detaljer. Trots det är hennes favoritmugg en av de nyare – en randig med Muminmamman-motiv. Den dricker Bojsa alltid kaffe ur hemma.

På stugan i Bromarv är det i stället hattifnattarna som gäller.

– Eller Stinky! Han finns alltid här, bland Bromarvtrollen.

Det är inte bara muminmuggarna som Bojsa gillar. Hon har också alltid fängslats av böckerna om de rundlagda trollens levnadsöden.

– Sagorna är inte bara skrivna för barn, de är djupbottnade och fulla av sensmoral. Tove Jansson skrev av sig grejer i dem. I synnerhet Pappan och havet är gripande.

Skulle aldrig sälja

Har man en komplett serie muggar kan den vara värd tusentals euro. Men också muggar som inte är mer än några år gamla har redan stigit i pris. Bojsa visar upp en brun Sniff-mugg där den fega, råttliknande varelsen leker med en kattunge.

– Min mans systerdotter betalade 50 euro för en likadan nyligen.

Själv skulle Bojsa aldrig sälja sina muggar. Hon behandlar dem inte heller med en samlares silkesvantar.

– De är alla bruksvaror. Ingen av muggarna står och samlar damm.

Vad gör du om någon av misstag råkar tappa en värdefull mugg i golvet?

– Jag har faktiskt en gammal gul mugg som saknar ett öra. Sådant händer. Då är det bara att rycka på axlarna och städa upp efter sig.

Muminmamman kunde inte ha sagt det bättre själv.