På sjusovardagen doppas årets sjusovare i fontänbassängen vid Casino i Hangö. Foto: VN-Arkiv

Sjusovardagen blir varumärke

Landets enda officiella sjusovardag firas i framtiden i Nådendal, men traditionen kommer ändå att fortsätta som vanligt på andra orter. Hangöbor frågar sig nu vad varumärkesregistreringen ska tjäna till.

Sjusovardagen firas varje år den 27 juli på orter runtom i landet, en av dem är Hangö. Till traditionen hör att deltagarna klär sig i pyjamas och går i ett tåg genom staden för att slutligen kasta årets sjusovare i vattnet.

Festen arrangeras i år för trettonde året i rad av föreningen Pro Hangö. Enligt föreningsmedlem Tiina Westerholm påverkas inte firandet i Hangö av att Nådendal äger nu varumärket sjusovardagen.

– Vi firar precis som vi brukar. Sedan får vi se om Nådendal reagerar på något sätt, men det tror jag knappast, säger Westerholm.

Ända sedan Hangö stad slutade arrangera sjusovardagen och föreningen Pro Hangö tog över har resurserna minskat. Tidigare var sjusovardagen en av sommarens absoluta höjdpunkter i Hangö. Numera ordnas festen på talkobasis och det finns inte längre plats för orkester eller dans.

Westerholm har ändå en viss förståelse för att Nådendals sommarfest blir den officiella sjusovardagen.

– Deras fest är betydligt mycket större än vår med program hela dagen. Dessutom är ju Nådendal presidentens sommarresidens.

Tarja Rautianen, chef på Naantalin Matkailu Oy, ser varumärket som en hyllning till orten.

– Då sjusovardagen i Nådendal nu blir ett varumärke får den en mer officiell känsla, och då det nu för tiden är möjligt att registrera händelser så tog vi chansen, säger hon.

Beslutet motiveras med att festen har sina grunder i Nådendal där den firats sedan 1880-talet.

Rautiainen tillägger att det möjligtvis finns motsvarande fester på andra orter, men hon vill ändå poängtera att sjusovardagen i Nådendal är landets officiella.

– Säkert finns det kopior på andra ställen, men här slänger vi trots allt sjusovaren direkt i havet, och inte i någon bassäng, säger hon.

Hangöbon och före detta museichefen Birgitta Ekström är förvånad över att en så gammal tradition kan registreras som varumärke.

– Sjusovardagen har också firats i Hangö ända sedan slutet av 1800-talet. Det är en rolig tradition att hålla fast vid, säger Ekström.

Hon berättar att festmomentet där årets sjusovare doppas i vattnet är en senare uppfinning som tillkom under 1980-talet då festligheten förnyades.

Att Nådendal blir den officiella arrangören av sjusovardagen stör ändå inte Ekström.

– De må fira sin officiella dag bäst de vill så länge traditionen i Hangö kan fortsätta som förut, säger hon.