Ung asylsökande fick ta emot livräddningsmedalj

Ismail Ahmed Hasan fick i dag ta emot en livräddningsmedalj för att han i somras räddade en flicka från en säker drunkningsdöd på ett läger för asylsökande unga från Harjunlinna i Sjundeå.

– Hon är som en syster för mig och det känns fantastiskt att hon fortfarande finns bredvid mig, att inget hände, säger Ismail Hasan efter att han fått ta emot medaljen.
 

Den dramatiska händelsen ägde rum på ett läger för asylsökande unga som ordnades av frivilliga från många olika länder i juli. Några flickor, bland dem Muno Ismail Ali, hade gått ner till stranden för att svalka sig när Muno plötsligt sjönk ner under ytan och inte kunde ta sig upp.
– Hon hade alla kläder på sig eftersom det är deras tradition och hennes kompis kunde inte få upp henne utan kände att hon drogs med. De ringde till Ismail i panik, och han kom till mig, berättar Richard Cohen, som var initiativtagare till lägret och kom till stranden med Hasan och några andra frivilliga.

Agerade reflexmässigt
– Jag hoppade genast i utan att tänka och utan att fråga något. Det var mycket omskakande, säger Hasan.
– Vattnet i sjön var grumligt och man kunde inte se något. Jag tänkte "herre Gud, ska vi hitta någon här". Det var det mest skrämmande jag någonsin varit med om, säger Cohen som anlände till platsen tillsammans med Hasan.

Cohen, Hasan och frivilligarbetaren Enkhtungalag Chuluunbaatar ringde 112 och gav Ali konstgjord andning tills hon började andas.
– Men när ambulansen kom kunde ingen berätta för oss hur illa ställt det var. Vi visste inte hur länge hon varit i vattnet eller om hon skulle klara sig över huvud taget. Det var sju dagar av helvete tills vi fick lugnande besked från sjukhuset, säger Cohen.

En hjälpande hand
Medaljen överräcktes av brandchef Kaj Artela vid Västra Nylands räddningsverk. I sitt tal sade Artela att lite hjälp åt en medmänniska kan få stora följder.
– I det här fallet har Ismails hjälp åt sin medmänniska lett till att ett människoliv kunde räddas. Allt sköttes exemplariskt av dem som var på platsen. Räddningsmanskapet behövde inte göra något annat än föra offret till sjukhus.

Medaljen har ansökts av den första hjälp-vårdare som först anlände till platsen och beviljats av Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund rf.