Hon berättar var din kruka ska stå

Från och med 28 januari kan man i Finland utbilda sig till gröninredare. Virpi Pakaslahti från Sjundeå blev färdig trädgårdsmästare för några veckor sedan och hon har kompetens på området.

En ny yrkeskår växer fram i Finland. I januari börjar nämligen yrkesskolan Axxel utbilda gröninredare på Överby i Esbo. Hittills har skolan bara erbjudit enstaka kurser i gröninredning, men den nya utbildningen leder till en egen yrkesexamen.
Enlig examensmästare Susanne Ojala från Kyrkslätt ska den gröna inredaren komplettera inredningsarkitektens jobb, genom att införa grönväxter i olika interiörer.
– Inredningsarkitekterna slarvar. De kan nog planera vackra gardiner, men glömmer bort det gröna inslaget i inredningen. Därför behöver vi samarbeta mera med dem.

Växande trend

Den som inte själv har gröna fingrar och vet vilken sorts grönväxter som passar just i deras hem eller på kontoret kan ta en gröninredare till hjälp. Sjundeåbon Virpi Pakaslahti har nyss blivit färdig trädgårdsmästare med en gröninredningskurs i bakfickan och nu väntar hon på kunder.
– Vintern är en bra tid för arbete med gröninredning. Då alla växter ute ligger under ett snötäcke kan man ägna sig åt växterna inomhus, säger hon.
I det egna hemmet har hon rikligt med grönväxter i varje rum.
– Jag väljer att ha sådana växter som jag själv tycker är vackra. Jag älskar allt som lever och måste ha det omkring mig, annars dör jag själv.

En eller två?

Hur mycket växter som behövs för att göra en skillnad i tillvaron beror på kunden.
– Det beror på vad man är ute efter. Vill ett företag bygga upp en viss sorts image måste jag tänka på växternas utseende, men ska plantorna bara finnas inne på arbetstagarnas rum för trivselns skull kan de vara av en annan sort. I ett privat hem lönar det sig att ha växter som man själv orkar sköta om, det får inte bli ett stressmoment eller fråga om prestation.
Enligt Pakaslahti blir det ändå hela tiden vanligare att gröninredarna också sköter om växterna efter själva urvals- och införskaffningsfasen, just därför att det kan kännas överväldigande att få dem att överleva annars.
– Vi byter mylla och planterar om växterna då det behövs, förklarar hon.
Även privata kunder kan ha en gröninredare som kommer hem och sköter växterna en gång i veckan, lite som en städerska.
– Det är en lyx som en del börjat unna sig.