800 vill ha ny julmarknad i Kyrkslätt

Den 15 december samlas Kyrkslättsborna till en julmarknad som uppstått som en spontan idé. Närmare 900 stöder redan evenemanget på Facebook.

I ett upprop på Facebook efterlyste Kyrkslättsbon Linda Sirén-Hujanen åsikter om en traditionell julmarknad på Kyrkslätts torg där lokala hantverkare, föreningar och skolklasser kunde sälja sådant de själva gjort. Tanken var uttryckligen att göra marknaden "gammaldags" och med talkokrafter, utan krimskrams, popmusik och strävan efter vinst. På bara några timmar svämmade hennes inkorg över av entusiastiska gensvar. Den Facebook-grupp hon startade för evenemanget fick på bara några timma flera hundra anhängare. I dag är de närmare 900.
– Jag var väldigt överraskad över den starka responsen, säger Linda Sirén-Hujanen.

Idén föddes då hon själv sökte en julmarknad där hon med barnen kunde sälja julpynt och bakverk men upptäckte att utbudet var magert.
– I Lojo kostade en plats 200 euro och i Kyrkslätt fanns ingenting. Varför ordnar man inte mera evenemang när vi har ett vackert torg som nästan aldrig används?

Fyller ett behov
På grund av mängden svar, tankar och idéer insåg  Sirén-Hujanen snart att hon behöver hjälp. En av dem som ryckte in i den spontana arrangörskommittén var Emma Mattson.
– När jag läste det Linda skrev tänkte jag att det verkligen har funnits behov för något sådant här. Folk vill mer och mer komma bort från det kommersiella i julen. Det här känns så rätt.

Intresserade försäljare finns det gott om.
– Att fylla säljplatserna blir inte ett problem. Men vi har redan tackat nej till en del, för vi vill inte ha stora företag och krimskrams. Vi söker lokala hantverkare, företagare och bönder som kan sälja närproducerade produkter. Då kan folk köpa till exempel julmat som är gjord i den egna byn, säger Mattson.


Skridskobana och ponnyer
I Facebookgruppen flödar idéerna om vad marknaden kunde innehålla.
– En skridskobana är kanske det mest ovanliga förslaget hittills men det är svårt att lova, eftersom det beror så på vädret, säger Sirén-Hujanen.
Kyrkslätts lucia,julgubben och glögg är självskrivna element.
– Dessutom kunde musikklasserna ha körer som sjunger julsånger och så har vi kontaktat kommunens sysselsättningscentral Toimari för att höra om de vill vara med, säger Mattson.

Samma på svenska?
Årets julmarknad görs som en ganska spontan satsning med tonvikt på talkoandan. Det är meningen att konceptet ska bli bestående och breddas till andra torgevenemang.
– Vi planerar att grunda en förening med syfte att återuppliva torget. Det är så synd att det inte används, för det är så fint med kyrkan och biblioteket invid, säger Sirén-Hujanen.

På finska ska julmarknaden heta Hyvän mielen joulumarkkinat men evenemanget ska vara tvåspråkigt. Nu söker arrangörerna goda förslag till ett svenskt namn. Förslag kan skrivas på Facebookgruppens vägg eller skickas till e-postadressen joulumarkkinat 2012@gmail.com.