Gå ut med seniorerna i Kyrkslätt

Många äldre behöver hjälp för att komma sig ut. En ny kampanj uppmanar alla att gå ut med vår seniorbefolkning.

– Aj aj, det är så trevligt när de för oss till torget och på utställningarna. Jag brukar alltid vara med, säger Eva Saari om Röda Korsets regelbundna vänverksamhet, där frivilliga går ut och går med äldre.
– Det är så hälsosamt fast jag inte alltid går till fots. Fast jag har en stor balkong är det så trevligt att gå ut. Är det vackert tar jag min rollator. Ska jag gå längre tar jag rullstolen, säger Saari.

Frivilliga medhjälpare kan vara det enda sättet för många äldre att komma ut på en promenad. Förra veckan startade äldreinstitutet i Finland en kampanj som uppmuntrar alla att hjälpaäldre personer att komma ut och röra på sig. Kampanjen Vie vanhus ulos, alltså För ut en äldre, pågår under hela vintern. Under kampanjen kan vem som helst bokföra sina promenader med äldre personer och skriva in dem på kampanjsidan www.vievanhusulos.fi. Alla anmälda promenader syns i en lista på webben, där det framgår vem som har gått ut och på vilken ort.
I fjol ordnades kampanjen under sommaren och skrapade då ihop över 23 000 promenader på 70 olika orter.


Utflykt till blåbärspajen
I Kyrkslätt är promenader med äldre inget nytt för invånarna i seniorhuset och Lindgården. Röda korsets finska väntjänst ordnar nämligen en gång i veckan promenader med frivilliga medhjälpare.
– Vi brukar besöka torget, gå på marknader när sådana ordnas och besöka bibliotekets utställningssal varje gång de fått en ny utställning, säger Helena Elomaa, som koordinerar Röda Korsets finska väntjänst i Kyrkslätt.

I dag ordnar kommunen och stiftelsen för servicehuset i Kyrkslätt friluftsevenemang för att uppmärksamma den nationella friluftsdagen för äldre. Helena Elomaa hoppas på en god uppslutning.
– Vi försöker få så många hjälpare som möjligt med på torsdagen så att så många som möjligt av servicehusets invånare ska kunna komma ut på en promenad, säger hon.

Syftet med friluftsdagen för äldre är att fästa uppmärksamhet vid vikten av trygg och regelbunden utomhusmotion för seniorer med nedsatt funktionsförmåga. I Kyrkslätt ordnas jippot vid servicecentralen klockan 10 och vid Lindgården klockan 14.