Valpanel i Kyrkslätt lovar arbeta för ett ungdomsfullmäktige

Valdebatten i Kyrkslätt i går lockade närmare tjugo åhörare som ville styra in debatten på bland annat ungdomar och deras möjligheter att påverka i kommunen. Ett nytt ungdomsfullmäktige fanns på önskelistan.

– Varför känner jag inte till att det finns ett ungdomsforum i kommunen trots att jag själv varit ordförande för elevkåren? ville gymnasieeleven Tomi Koskinen veta av kvällens debattörer under Västra Nylands valdebatt i Kyrkslätt.
Något direkt svar fick han inte på den frågan av någon av de sju paneldeltagarna, men Irja Bergholm (VF) ansåg att det borde höra till de unga i ungdomsforumet att själva informera andra unga om dess existens.
Oskar Rönnberg som också hörde de till unga i publiken ville att det skulle finnas ett ungdomsfullmäktige i kommunen i stället för bara ett ungdomsforum.
– Då kunde vi få sitta i fullmäktigesalen med de stora politikerna och verkligen fatta beslut på riktigt, sade han.
Tomi Koskinen ville därefter att varje debattör genast skulle svara på frågan om huruvida de kunde tänka sig att arbeta för detta ändamål i framtiden.

Ja eller nej?
Socialdemokraternas Michael Moberg tyckte att det är ett utmärkt förslag.
– Jag är själv trettiofem år och börjar tappat greppet om vad de unga verkligen vill, så jag stöder tanken.
De grönas Jens Gellin var också med på noterna, liksom Sten-Christer Björkstam (Sannf):
– Jag ser gärna ett ungdomsfullmäktige, men jag är ändå tveksam till om det verkligen finns ett genuint intresse för det.
Centerns Tuomas Leikkonen tyckte att förslaget lät bra, medan Samlingspariets Thorolf Sjölund var tveksam:
– Jag har ingen aning om hur det kunde fungera i praktiken. Borde de unga få en pott pengar att bestämma över liksom nämnderna? undrade han medan Tony Björk (SFP) passade på att försvara de unga:
– Jag tycker inte att de unga måste få pengar att handskas med och de ska inte heller vara politiskt bundna vid ett visst parti. Huvudsaken är att de får vara med.

Vad kan vi förlora?
Åhöraren Linnea Mynttinen, som representerade de äldre i kommunen, tog till orda efter debattörernas svar och undrade vad kommunen har att förlora på att ge ett ungdomsfullmäktige en chans.
– Det beror på vad de unga kräver, sade Irja Bergholm pragmatiskt.
– Det enda vi kräver är en möjlighet, svarade Tomi Koskinen henne – nöjd över att majoriteten var för förslaget.

Läs mer om debatten i torsdagens Mitt i Nyland.