Roddjippot i Kantvik är ett minne blott

I år arrangerades inget roddjippo i Kantvik. Sannolikt betyder det slutet på det traditionella roddevenemanget, som det tidvis blåst en aning snålt kring.

Snålblåsten kring roddjippot har främst gällt de kommunala pengar som beviljats för att understöda satsningen, där olika kyrkbåtslag mött varande.Dragkampen har främst gällt vilken instans det är som ska bevilja pengarna.
I år sträckte idrottsnämnden pliktskyldigt till med de ansökta pengarna på 1 000 euro, vid sitt möte i mitten av juni. Kantviks roddare meddelade dock att pengarna inte behövs och returnerade dem.
MiN ställde Kyrkslätts roddares nya ordförande Raija Keihänen-Ekstam fem frågor om orsakerna till att det redan traditionella evenemanget nu läggs på is.
I rodden har politiker i Kyrkslätt och Sjundeå mötts i en tvekamp och även kommunens, räddningsverkets, garnisonens, lokala företags, yrkesläroinrättningens samt gymnasiernas lag har tävlat sinsemellan.

1. Varför inget jippo, Raija Keihänen-Ekstam?

– Vi tyckte att vi i stället ordnar ett större evenemang nästa år, då föreningen fyller 15 år. Vi har här vissa planer på att i stället stå som arrangör för en roddtävling på FM-nivå, i Långviken.
– För detta ändamål måste ännu tillstånd sökas av mark- och vattenägarna samt också av roddförbundet, för att få ordna tävlingen. Veterligen är också andra föreningar intresserade att stå för arrangemanget.

2. Har någon frågat efter roddjippot i Kantvik?

– Egentligen inte. Vi beslöt nog om saken redan i våras, att jippot inhiberas. Vi har haft svårt att få folk med. Man orkar inte göra så jättemycket frivilligt arbete längre. Det kommunala bidrag som beviljades har returnerats.

3. Betyder detta att det traditionella jippot nu upphör för gott?

– Det vet jag inte med säkerhet. Men sannlikt är det nog så att arrangemanget inte fortsätter på samma sätt som tidigare. Som sådant har evenemanget spelat ut sin roll.
– Folk börjar vara trötta på det här formatet. Vi försöker hitta på något nytt, speciellt eftersom vi fått många nya medlemmar i roddklubben.

4. Du har också själv varit med och rott?

– Jo, de första åren, men efter det har det kolliderat med seminarier som hållits. I stället har jag aktivt deltagit i Sulkavarodden.

5. Vad händer med de vanringspokaler som finns i de olika tävlingsklasserna?

– De som senast vunnit dem får tillsvidare behålla dem.