Diskrimineringsfri zon i biblioteket Kyrkslätt

Kyrkslätts bibliotek vill arbeta för en positiv växelverkan mellan olika kulturer. Med ett projektstöd på 35 000 euro sätter det i gång en gnistrande kavalkad av kulturprojekt som syns i biblioteket hela hösten.

– Vi vill lyfta fram biblioteket som en öppen träffpunkt för olika sorters människor. Här har människan rätt att vara det hon är, säger bibliotekets informatör Sari Joveri.
Det är Inrikesministeriets kampanj "Område fritt från diskriminering" som biblioteket nu nappat på. Temat syns över allt i biblioteket i form av både små och stora blåa bollar som är upphängda i taket, fastklistrade på golvet och limmade på väggarna. Kampanjtexten – på både svenska och finska – lyser vit i mitten.
Att deklarera området fritt från diskriminering betyder att personalen ska motsätta sig diskriminering och även ingripa om sådant förekommer.
– Poängen är att tröskeln till biblioteket ska vara låg och alla ska känna sig välkomna. Därför kan det här stället bli porten till en lyckad integrering.

35 000 euro
Enligt Sari Joveri är det enklare för människor att mötas om de får göra något tillsammans, så som att dansa eller lära sig spela trummor. Därför vill  biblioteket, vid sidan om Inrikesministeriets kampanj, erbjuda olika evenemang som kan främja mötet mellan olika kulturer.
Möjligheten att skapa ett helt unikt utbud av konst, kurser och diskussionskvällar fick biblioteket då det beviljades 35 000 euro i projektpengar från Närings-, trafik- och miljöcentralen.
– Det är helt härligt att ha pengar att kunna förverkliga alla våra idéer, säger Joveri entusiastiskt. 

Läs mer om programmet i papperstidningen.