Kulturfonden sökte kungstankar i Kyrkslätt

Kulturfonden vill få ut mer med en mindre insats. Bättre evaluering och uppföljning av projekt är i nyckelposition för att förbättra effekten av stöden.

Kulturfondens styrelse, delegation och de regionala direktionerna har i två dagar mötts för en idékonferens i Långvik i Kyrkslätt. Syftet med konferensen är att sammanföra folk som inte möts i vanliga fall och ta sats inför verksamheten som sätter i gång på allvar under hösten.
– I år har vi också startat ett långsiktigare arbete för att förbättra effekten av våra stöd. Vi vill bli bättre på att mäta om vi med de stöd vi ger uppnår det som våra donatorer har ämnat, säger Björn Teir, som är ordförande för Kulturfondens styrelse.
– Kulturfonden ska stödja för att stärka verksamhet så att den bär in i framtiden, inte bara stötta upp existerande strukturer, säger i sin tur delegationsordförande Wivan Nygård-Fagerudd.

Aktören oviktig
Under dagarna i Långvik arbetade deltagarna delvis i smågrupper. Ett av de teman som behandlades var språkförhållandena i Finland och den språkliga vardag framtidens unga kommer att växa upp i. En av slutsatserna var att Kulturfonden inte kan rikta sina stöd enbart till svenskspråkiga aktörer.
– Det vi ska evaluera är vad verksamheten syftar till, inte vem aktören är. Kulturfonden ska inte vara en polis som bara stöder svenskspråkiga. Vår uppgift är att stödja svenskspråkig verksamhet, säger Teir.

För det har fonden enligt direktör Leif Jakobsson en ypperlig kompetens på fältet, vilket konferensen tydligt visat på.
– Jag är imponerad av bredden av det kunnande och den erfarenhet som våra förtroendevalda och tjänstemän har visat här. Det här är första gången som jag ser helheten och möter alla involverade på en gång, säger han.