Politikerplanterade björkar fälldes i centrum

Janne Laine från företaget Powerman angav takten och banade med sin motorsåg väg för nya parkeringsplatser i Kyrkslätts centrum.

Janne Laine var den som fällde den första av de tre björkarna i den gröna parkskvären, söder om kyrkan och den gamla begravningsplatsen, som ett första led i att få till stånd en ny parkeringsplats.
De björkar som fälldes hade man med politikerkrafter på 1980-talet under dåvarande fullmäktigeordföranden Gretel Hemnells ledning planterat, för att göra centrumbilden en aning grönare och skönare.
Den första björken föll på måndagseftermiddagen och i går fanns hungriga grävskopor redan på plats och grävde grunden för tilläggsparkeringsplatserna.

Sextio nya bilplatser
Arbetet är en del av den totalentreprenad som omfattar trafikarrangemangen kring trafikljuskorsningen, där tilläggsfiler byggs för att få fordonstrafiken att fungera smidigt också under trafiktopparna.
– Totalt bygger vi ett 60-tal nya p-platser, räknar chefen för kommunalteknik Eero Vartiainen och han uppfattar att grönområdet söder om begravningsplatsen egentligen inte kommer att minska.
Han vill se nyorganiseringen som en åtgärd att ge hela området mera karaktär och stadga, där man också kommer att satsa på en del nyplanteringarna söder om områdets gång- och cykelled.

P-platser försvinner
Arbetet kommer dock att temporärt strama åt tillgången på parkeringsplatser på området.
– Hela det nuvarande parkeringsområdet vid Stallbacken, nedanför veteranminnesmärket, kommer att stängas. Det blir ett byggplatsområde, förklarar han och förbereder bilisterna på att stängningen kan bli ganska långvarig.
Enligt entreprenadavtalet ska arbetet vara klart först nästa vår. Vartiainen garderar sig dock med att flika in att väderleken kan spela in.
Men, om allting löper snabbare än beräknat och om man hinner förse den nybyggda och omorganiserade parkeringsplatsen med asfalt före vinter, kan den till och med tas i bruk tidigare än beräknat.
– Det är också möjligt att en del av parkeringen tidvis kan vara i bruk, vill Vartiainen tro.