Gubbarna i butiken i Kyrkslätt ska vara från Kyrkslätt

De jordgubbar som säljs vid Prisma i Kyrkslätt kommer i år från en lokal odlare i Kyrkslätt. Jordgubbarna plockas dock med hjälp av utländsk arbetskraft - för det jobbet intresserar inte sommarjobbarna i Kyrkslätt.

Jordgubbarna som säljs utanför S-kedjans stora matbutik i Kyrkslätt kommer i år från Eriksgårds åkrar i Veikkola.  Butiken har sagt upp kontraktet med den långvariga försäljaren Redberry, för att i stället prova på att sälja närproducerade jordgubbar och grönsaker.
– De blev förstås inte glada men de förstod att vi inte var missnöjda med dem, utan bara ville pröva ett nytt koncept och stöda lokala odlare, säger butikschefen Ilkka Rissanen.

Trendigt med närodlat

Rissanen har märkt att närproducerade produkter har blivit något av en trend under de senaste åren.
– Det pratas massor om lokalproducerat hela tiden, men i själva verket finns det inte så många närodlade produkter i butiken, säger han.
Därför visade han grönt ljus åt jordgubbsodlaren Kalle Åberg då han erbjöd sig att ta över jordgubbsförsäljningen vid affären.
De senaste tre åren har Åberg enbart sålt jordgubbar vid S-kedjans matbutik i Veikkola och till grosshandeln, men nu ville han öka på den direkta försäljningen av sina närodlade jordgubbar.
– Det är en stor satsning som jag var färdig att göra.
Åberg förespår att hans jordgubbsförsäljning ökar med 300 procent i år tack vare den nya försäljningsplatsen i centrum.
– Jag har planterat tre hektar mer jordgubbar. Tillsammans har jag nu tio hektar jordgubbar, säger han.

Pinfärska jordgubbar

Jordgubbsplockarna börjar jobba vid soluppgången klockan fem för att hinna få ut färska jordgubbar till försäljningsplatsen till klockan åtta på morgonen.
– Alla jordgubbar som vi säljer är plockade samma dag för att vi ska slippa bevara dem i kylen, säger Åberg.
Om jordgubbarna sätts i kylskåpet ändrar smaken, berättar Åberg och garanterar att de ända till augusti kommer att sälja pinfärska jordgubbar.
På grund av det kalla och regniga vädret har jordgubbarna mognat långsammare, vilket stärker jordgubbarnas smak och förlänger säsongen sent till augusti.
I och för sig betyder det också att Åberg ännu förra veckan var tvungen att köpa in jordgubbar från Ingå därför att det inte ännu fanns tillräckligt med mogna jordgubbar på den egna åkern.
– Men nu säljer jag bara eget.