Alzheimer-applikation hjälper minnessjuka

Efter att Mitt i Nyland skrev om behovet av stöd hos anhöriga till minnessjuka personer kontaktades tidningen av ett företag som nu i juni lanserat en finländsk innovation i form av en applikation som ska råda bot på just det problemet.

Efter att Mitt i Nyland skrev om behovet av stöd hos anhöriga till minnessjuka personer kontaktades tidningen av ett företag som nu i juni lanserat en finländsk innovation i form av en applikation som ska råda bot på just det problemet. Kyrkslättsbon Anna Aintila har testat den.
I början av den här månaden kom en efterlängtad applikation ut på marknaden. Det är fråga om ett verktyg som ska hjälpa anhöriga att reagera på en Alzheimerpatients försämrade tillstånd.

Applikationen, som gratis kan laddas ner till telefonen eller användas på datorn, går ut på att en anhörig (eller vårdpersonal som tillräckligt ofta träffar den som lider av alzheimer) fyller i vilka symptom personen visar tecken på. När programmet fylls i kontinuerligt räknar applikationen ut om personens tillstånd försämrats, samt till vilken grad.
– Det blir enklare för de anhöriga att följa med och rapportera till en läkare om det sker snabba förändringar hos den sjuka, säger Santeri Santavirta på företaget Kaufmann Agency som lanserat produkten.

Nu vet vi svaret

När Anna Aintila slår sig ner vid datorn för att testa applikationen har hon ingen aning om vad den egentligen går ut på. Hon är ändå försiktigt positivt inställd till programmet eftersom hon upplever att hon behöver få svar på huruvida hennes nära anhöriga är sjuk eller inte.
Eftersom programmet uttryckligen är gjort för att följa med patienter med redan konstaterad Alzheimer kan hon inte ännu använda programmet fullt ut, men det ger ändå en fingervisning om hur allvarligt sjuk den hon misstänker att lider av alzheimer är.
– Jag har tänkt att jag kanske överdriver, men nu medan jag fyller i alla symptom på listorna förstärker det bara alla mina misstankar om det verkligen är allvar. Här ser jag ju svart på vitt vilka alla tecken en sjuk person kan visa upp, säger Aitlia och kryssar i rutorna.

Det blir många kryss

Det finns fyra olika fält för de olika symptomen. Det första handlar om minnesstörningar, det andra om svårigheter i tal och förstånd, det tredje om beteendet och det fjärde om hälsan.
För Aintilas släkting passar många av symptomen in: Tappar bort grejer, kan inte hantera pengar, har svårt att gå i butiken och laga mat, blir lätt aggressiv, drar sig undan, vill vara för sig själv samt är apatisk.

– En del av symptomen är nära förknippade med depression, så det har varit svårt att veta om allt detta verkligen har med minnet att göra, konstaterar Aintila som nu efter att ha fyllt i applikationen önskar få konsultation av en läkare.
För Aintila är problemet att den anhöriga och samtidigt misstänkt minnessjuka inte går med på att göra en undersökning för att få en diagnos: möjligen Alzheimer.
– Det blir strid så fort någon för ämnet på tal. Problemet är ju bara att det hela tiden förvärras om inte medicinering införs.

Aintila tänker fortsätta kryssa i symptomen och den vägen följa med den sjukas tillstånd.
– Det skulle vara synd att få i gång medicinering först då sjukdomen gått så långt att vi hittar personen borttappad i skogen, säger hon.

Stödet behövs

Orsaken till att läkare skapat applikationen var det stora behovet av stöd som de anhöriga känner.
– Vi gjorde en undersökning som visade att 79 procent av de anhöriga känner psykisk stress för att de sjuka allt för sällan får besöka en läkare som kan granska huruvida sjukdomen förvärrats. Ibland går det ett år mellan undersökningarna och under den tiden kan sjukdomen förvärras radikalt, säger Santavirta.
Genom applikationen är det möjligt att rapportera om förändrade symptom direkt till en läkare via e-post.

– Det blir enklare för de anhöriga helt enkelt. Applikationen kan också ses som ett plåster på såret sedan nyheten om vaccinering för alzheimer nyss publicerades. Det att ett vaccin är i antågande är ju ett tecken på att sjukdomen går att stoppa, men det kan ta upp till fem år innan vaccinet tas i bruk – vilket är en lång tid för den som är sjuk och hade hoppats på en snabb lösning, säger Santavirta.
Applikationen, som än så länge bara finns tillgänglig på finska, hittas på adressen www.atseuranta.fi


 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.