Hela världen intog Sjundeå

Syftet med den mångkulturella dagen på Sjundeå bibliotek var att bygga broar människor emellan. De unga frivilligarbetarnas kulturpresentationer väckte nyfikna frågor bland barnen i publiken.

Fruktpudding från Indonesien i olika pastellfärger, läcker schweizisk choklad, vacker musik i form av bland annat Ukrainas nationalsång och dans från världens alla hörn. Sjundeå bibliotek var ett riktigt mecka för kulturintresserade i går. Det var KVT, en internationell förening för frivilligarbete, som stod bakom den mångkulturella festen. Syftet med dagen var att främja tolerans och bygga broar mellan människor med olika bakgrund och utmana folks fördomar. Via KVT befinner sig just nu ett gäng ungdomar från världens olika hörn på frivilligläger i Sjundeå. De flesta jobbar på flyktingmottagningscentralen Harjulinna under sin vistelse i Finland. En av dem är 23-åriga Ika Istiana från Indonesien som skapat programmet för festen.
– Jag hoppas att de som dyker upp hit i dag lär sig om olika kulturer och delar glädje tillsammans.
Istiana, som kommer från östra Java i Indonesien är nybliven ingenjör, men har arbetat med många liknande kulturella evenemang hemma i Indonesien. Som en del av programmet kommer hon och de andra volontärarbetarna att hålla korta presentationer om sina respektive länder och berätta hur barn runtom i världen lever.
Förutom de internationella gästerna dök en handfull nyfikna Sjundeåbor upp. KVT:s projektkoordinator Katri Jussila var mest nöjd över att barnen som kom till festen så tydligt visade intresse för kulturpresentationerna.
– Det var alldeles klart att de var intresserade av att höra hur barn på olika håll av världen lever och de ställde också många frågor allmänt om till exempel vilka sorters djur det finns i landet.

Lärorikt och givande

De frivilligarbetande ungdomarna kommer från bland annat Ukraina, Schweiz, Holland och Irland.
– Våra länder är så väldigt olika, säger Istiana som ska tillbringa en månad i Sjundeå. Vi är olika, men har mycket att lära oss av varandra.
Många är positivt överraskade över hur varmt och välkomnande de tycker att flyktingmottagningscentralen i Sjundeå är.
– Jag har arbetat på flera olika centraler för asylsökande hemma i Irland, men aldrig har jag stött på en sådan känsla av samhörighet som här på centralen i Sjundeå, säger Stephanie Hanloy.
Hon tycker att de som jobbar på Harjulinna är öppna och ser att risken att de asylsökande blir isolerade här är mycket mindre än hemma i Irland.
Istiana håller med.
– Reglerna övervakas väldigt strikt här i Finland, men å andra sidan är människorna här så varma och välkomnande, säger hon.