Hela världen intog Sjundeå

Syftet med den mångkulturella dagen på Sjundeå bibliotek var att bygga broar människor emellan. De unga frivilligarbetarnas kulturpresentationer väckte nyfikna frågor bland barnen i publiken.

Fruktpudding från Indonesien i olika pastellfärger, läcker schweizisk choklad, vacker musik i form av bland annat Ukrainas nationalsång och dans från världens alla hörn. Sjundeå bibliotek var ett riktigt mecka för kulturintresserade i går. Det var KVT, en internationell förening för frivilligarbete, som stod bakom den mångkulturella festen. Syftet med dagen var att främja tolerans och bygga broar mellan människor med olika bakgrund och utmana folks fördomar. Via KVT befinner sig just nu ett gäng ungdomar från världens olika hörn på frivilligläger i Sjundeå. De flesta jobbar på flyktingmottagningscentralen Harjulinna under sin vistelse i Finland. En av dem är 23-åriga Ika Istiana från Indonesien som skapat programmet för festen.
– Jag hoppas att de som dyker upp hit i dag lär sig om olika kulturer och delar glädje tillsammans.
Istiana, som kommer från östra Java i Indonesien är nybliven ingenjör, men har arbetat med många liknande kulturella evenemang hemma i Indonesien. Som en del av programmet kommer hon och de andra volontärarbetarna att hålla korta presentationer om sina respektive länder och berätta hur barn runtom i världen lever.
Förutom de internationella gästerna dök en handfull nyfikna Sjundeåbor upp. KVT:s projektkoordinator Katri Jussila var mest nöjd över att barnen som kom till festen så tydligt visade intresse för kulturpresentationerna.
– Det var alldeles klart att de var intresserade av att höra hur barn på olika håll av världen lever och de ställde också många frågor allmänt om till exempel vilka sorters djur det finns i landet.

Lärorikt och givande

De frivilligarbetande ungdomarna kommer från bland annat Ukraina, Schweiz, Holland och Irland.
– Våra länder är så väldigt olika, säger Istiana som ska tillbringa en månad i Sjundeå. Vi är olika, men har mycket att lära oss av varandra.
Många är positivt överraskade över hur varmt och välkomnande de tycker att flyktingmottagningscentralen i Sjundeå är.
– Jag har arbetat på flera olika centraler för asylsökande hemma i Irland, men aldrig har jag stött på en sådan känsla av samhörighet som här på centralen i Sjundeå, säger Stephanie Hanloy.
Hon tycker att de som jobbar på Harjulinna är öppna och ser att risken att de asylsökande blir isolerade här är mycket mindre än hemma i Irland.
Istiana håller med.
– Reglerna övervakas väldigt strikt här i Finland, men å andra sidan är människorna här så varma och välkomnande, säger hon.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.