Först premierades hunden, nu också husse

I fjol drunknade rekordfå finländare, bara 125 personer. I regel har 150–200 personer per år drunknat. Siffran kunde i fjol ha varit aningen högre om inte en lyckad räddningsoperation gjorts i Ingåskärgården.

Sjundeåbon Bo Lindström fick på tisdagen Finlands simundervisnings- och livräddningsförbunds livräddningsmärke för att han den 30 april i fjol räddat trion Jorma Kokkonen, Timo Tammisalo och Marko Häyhä ur det 4-gradiga vattnet 300 meter från Ålön, där familjen Lindström blivit medveten om männens situation, sedan deras lilla båt kantrat.
Egentligen var det labradoren Foreman som slog larm och han har redan tidigare premierats som en av Finska kennelklubbens bragdhundar. Bo Lindström hoppade i sin båt, lyckades bogsera de nerkylda männen i land, där hustrun Catharina hjälpte dem tillrätta med bastu och torra kläder.

Varm ceremoni

Vid den varma premieringsceremonin i Fanjunkars försäkrade livräddningsförbundets verksamhetsledare Pärla Salomaa att Lindströms agerande väl uppfyller kriterierna för att bevilja märket.
Han hade också riskerat sitt eget liv, då han sträckte sig över båtkanten och slog ett rep runt armarna på 62-årige Timo Tammisalo, som var mest medtagen, efter att de tre fiskande männen varit i vattnet 15–20 minuter.
Också Sjundeå kommun passade på att ihågkomma företagaren och ex-politikern Bo Lindström, liksom också hustrun (som tidigare jobbat i kommunen) och hunden. Alla fick lämpliga och välvalda produktpresenter.

Inga kommentarer

Timo Tammisalo och Marko Häyhä, vilka var närvarande i Fanjunkars, ville inte minnas eller alls kommentera det äventyrliga fiskafänget.
Den lilla eldriva roddbåten kantrade, då Häyhä skulle sträcka på benen och samtidigt överraskande gled längs bänken mot båtsuden. De ropade på hjälp och såg Lindström på stranden. Först försvann han ur sikte men kom sedan till deras hjälp i sin egen båt.
Han bogserade dem i land och hoppade i strandvattnet för att hjälpa upp Tammisalo ur vattnet.

Goda råd kan...

Pärla Salomaa har en lång rad goda råd som hon gärna delar med sig:
– Till sjöss måste man vara försiktig. Det behövs inga stora saker för att det ska gå snett.
– Ofta får man en kallsup och en chock då man faller i det kalla vattnet. Det kan vara svårt att ropa efter hjälp och då är det bra att minnas att de flesta räddningsdräkter har en visselpipa, som hörs långt då man blåser i den.

...vara guld värda

Den räddade trion hade flytvästar men det kalla vattnet blir överraskande snabbt ödesdigert om man inte kommer upp.
– I regel ska man stanna vid båten och hålla fast i den, säger Salomaa och rekommenderar att man då vattnet är varmt prövar på hur flytvästen fungerar i vattnet samt också övar hur man vänder en upp och nervänd båt.
Hon påminner också om behovet av att meddela anhöriga vart man är på väg, så att de vid behov kan larma hjälp.
Nu fick männen hjälp och Bo Lindström konstaterar om sin egen insats att det inte är alla förunnat att rädda livet på en annan människa

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.