Ny förening i Pickala vill trygga barnens säkerhet

Att Marsuddens skolbusshållplats lades ner blev startskottet för Pickala byförening som på lördag ska ha sin första gemensamma fest. Föreningens viktigaste strävande är att förbättra säkerheten för barnen i byn.


I Pickala gaddar folket ihop sig. Den nya byföreningen i Pickala redan har lockat till sig femtiosju nya medlemmar sedan starten i februari i år. Enligt föreningens ordförande Tapio Hintikka är det viktigt att ha en organisation som kan arbeta med frågor som berör just deras by.
– Ju fler medlemmar vi är, desto större möjlighet har vi att påverka vår omgivning, säger han och syftar på möjligheten att i föreningens namn ge utlåtanden i kommunala beslutsprocesser.

Barnens rättigheter

Föreningens främsta mål är att förbättra tryggheten och trivseln i området.
– Våra vägar är i så dåligt skick. Ta Marsuddsvägen till exempel, den är byggd på en dålig grund och den är allt för smal. Dessutom är den farlig för barn att promenera längs då den har så höga backar och skarpa kurvor, säger Tapio Hintikka.
Frågan om vem det är som ska betala för att få vägarna i bättre skick är ändå oklar.
– Väglaget anser att de som drar den största nyttan av vägarna är de som ska utföra förbättringsarbetena. När det gäller Kabanovsvägen är det kommunen och Nokia som drar den största nyttan, säger Hintikka.
Marsuddsvägen som däremot enbart är i privatbruk kan inte förväntas blir finansierad av någon annan än de som bor på området.

Busshållplatsen flyttade

Det som också upprör Hintikka är att den gamla skolbusshållplatsen tagits bort från Marsuddsvägen.
– Nu måste barnen gå långa sträckor i mörkret ända till fabriken i Pickala där hållplatsen i dag ligger. Föräldrarna till barnen är väldigt oroliga.
När Pickalaborna skickade ett brev i vilket de frågade vad beslutet att dra in busshållplatsen grundade sig på fick de ett, enligt Hintikka, lakoniskt svar från kommunen om att de kunde överklaga beslutet till en högre instans i Helsingfors.
– Bifogat fanns tre sidor text om hur vi skulle gå tillväga. Det smakade byråkrati så det var hårresande. Det kändes som om allt ändå ordnas via instanser i Helsingfors, trots att vi fortfarande är en självständig kommun. Man undrar om det spelar någon roll vart vi hör om det ändå är i Helsingfors som besluten fattas.

Gå längs vägen

Det byföreningen nu strävar efter är att kommunen skulle beställa en säkerhetsklassificering av vägarna i Sjundeå.
– Det gäller inte bara vägarna i vår lilla by, utan alla vägar i hela kommunen.
Föreningen skickade tidigare i år ett brev till kommunen och bad tjänstemännen att bekanta sig med de krokiga vägarna.
– Tyvärr kom ingen. I Esbo har föräldrar tillsammans med beslutfattarna gått längs farliga vägar och tillsammans bestämt hur skolskjutsarna ska ordnas. Det tillvägagångssättet tycker jag visar på hur en viktig fråga ska skötas.

Nokia i förändring

En annan fråga som föreningen är intresserad av är hur hela Pickalaområdet ska se ut i framtiden.
– För markerna kring Nokia görs just nu en generalplaneändring och där hoppas vi få in ett ord i diskussionen. De har dessutom fem tomter som troligen ska säljas och då är vi också intresserade av vad som händer med dem, säger Hintikka.
Enligt honom har byföreningen hittills haft ett bra samarbete med Nokia.
– Vi har till exempel frågat dem om lov om vi får använda deras idrottsplan, vilket vi nu gör mot en liten ersättning.
På planen har föreningen ordnat familjespel och turneringar av olika slag.
– Vår förening går ju också ut på att ha trevlig samvaro med dem som bor i området.
Hintikka poängterar att det kan vara svårt för folk på glesbygden att lära känna varandra och att det också av den orsaken behövs en hopbringande förening.
– Här går vi ut med våra hundar och då kanske träffar en granne eller två, men någon stark bykänsla skapas inte så. De vill vi nu försöka göra, säger Hintikka och välkomnar alla bybor till lördagens fest som hålls i en stor manege längs Maruddsvägen.
– Alla är välkoma att diskutera vår framtida roll.