Smaka på Kyrkslätt!

Mellan torsdag och fredag vallfärdar gourmander till centrum av Helsingfors för matfestivalen Taste of Helsinki. Kyrkslätt representeras av Bistro O Mat som fått äran att bli medbjuden.

Det hamras, borras och målas febrilt på det inhängnade området mellan Musikhuset och Kiasma i centrum av Helsingfors då Mitt i Nyland granskar förberedelserna för Taste of Helsinki. I dag startar den internationella matfestivalen och väntas locka besökare till och med från andra länder. Tio restauranger deltar med sina egna specialiteträtter. Kyrkslätts Bistro O Mat är en av dem.
– Det var nog en stor ära att bli tillfrågad att delta, det är verkligen inte alla som får göra det, säger restaurangens ägare och köksmästare Marko Palovaara.
Speciellt för en så ung restaurang som Bistro O Mat är det här ett ypperligt tillfälle att marknadsföra sig också utanför Kyrkslätts gränser. Palovaara hoppas att den synlighet festivalen ger ska föra med sig en större ström kunder till hans restaurang. Ändå tvekade han en stund innan han tackade ja.
– Visst måste vi fundera lite, för det är klart att ett sådant här evenemang kräver en hel del tid, resurser och engagemang.
Palovaara har framför sig några arbetstunga dagar - och nätter för den delen.
– Vi har tid att bygga endast i dag. På kvällen ska jag tillbaka till Kyrkslätt för att hjälpa till med mattillredningen.
Slitet till trots är humöret på topp.
– Det har varit jättetrevligt. Nästan alla som medverkar är före detta arbetskamrater, eller åtminstone bekanta. Det har varit roligt att träffa alla kolleger och överlag är stämningen avslappnad.
Någon rivalitet mellan kockarna syns inte. Samarbete är viktigt för alla involverade, eftersom det är första gången festivalen ordnas och det medför utmaningar.
– Den absolut största utmaningen är att försöka avgöra hur mycket mat som går åt och hur mycket råvaror vi behöver. Här har vi alla grannar diskuterat ihop oss och har räknat för ungefär lika många, så vi är alla i samma båt.

Bekanta smaker

Palovaaras smakbidrag går i för Kyrkslättsborna bekanta spår.

– Vi bjuder på några av våra mest sålda rätter. Det blir sallad med grillade jätteräkor, grillad ekologisk nötentrecôte med coleslawsallad och till efterrätt jordgubbar med maräng.
Menyn är somrig och enkel, men i enighet med restaurangens stil. Palovaara är inte säker på varför just hans restaurang blev medbjuden, men misstänker att Bistro O Mats när- och ekologiskt inspirerade mat imponerat på arrangörerna. Dessutom passar det för den här typen av tillställning. Förväntningarna är höga.
– Visst hoppas vi på folk i stora lass som samlas kring god mat, en festlig, uppsluppen stämning och festivalkänsla. Men samtidigt vet vi att vädret spelar en stor roll.
Enligt de senaste prognoserna ser vädret dock lovande ut. Palovaara hoppas hemkommunens invånare också hittar till hans tält.
– Vi har försökt marknadsföra evenemanget i restaurangen och folk har nog sagt att de är på väg.