Valet grumlar glädjen över fusionsstopp

Fusionsmotståndarna i Sjundeå tror att Lojoförespråkarna kommer att använda den uteblivna kommunfusionen som vapeni höstens val.

– Jag skulle vara lyckligare över resultatet om det inte var ett valår. Nu finns en stor risk att fusionsanhängarna går in i valet och använder hälsovårdsproblematiken som ursäkt för att kunna peka finger på att vi förorsakat bekymmer för kommunen, säger Marcus Nordström som allt sedan höstens fusionsbeslut arbetat för att Sjundeå inte ska bli en del av Lojo.

Några segerskålar lär det alltså inte bli för Nordström och de övriga i den så kallade Grupp 14, trots att de nått sitt mål. Först på agendan står att se till att Sjundeåborna har en fungerande hälsovård också efter årsskiftet, då Lost-avtalet går ut. Det naturliga vore att förnya avtalet, men inofficiella signaler från Lojopolitiker tyder på att samarbetsviljan tryter.

– Jag är besviken på de tongångar som har hörts från Lojo. Innan fusionsförhandlingarna inleddes var både personal och beslutsfattare i såväl Sjundeå som Lojo nöjda med Lost. Nu när det inte blir någon fusion är Lojos beslutsfattare inte längre villiga att samarbeta. Det tycker jag är mycket märkligt.