Pop up-restaurangerna nådde Kyrkslätt

Restaurangdagen gav Kyrkslätt tre nya restauranger för en dag. Vid torget var det internationella smaker som gällde.

Den internationella föreningen AFS var en av dem som gav Kyrkslätt en pop up-restaurang för en dag i lördags. Föreningen, som ordnar utbytesstudier för ungdomar, bjöd i sitt tillfälliga kök i daghemmet Otsonpesä i det gula trähuset vid torget.
– Vi har haft ett fyrtiotal matgäster, säger Carita Koskinen, som är en av de aktiva föräldrarna i AFS lokalavdelning i Esbo.

Drömde om julgubben

På menyn står Tom Yum-soppa, hembakta semlor och italienska kex. Småbröden är tillverkade av italienska Elena Gallo, som går i Porkkalan lukio det här läsåret och bor hemma hos familjen Koskinen i Hindersby.
– Finland var för mig en dröm med julgubben och renar. Jag trivs jättebra, alla hjälper mig och är snälla. Och de flesta kan bra engelska, säger Elena som ändå klarar sig förvånansvärt bra på sin finska.
Orsaken till att AFS-restaurangen Vaihtareiden keittiö (utbyteselevernas kök) kom till var en önskan om att hämta restaurangdagen också till Kyrkslätt.
– Jag bekantade mig själv med restaurangdagen i vintras i Helsingfors. Under våren mognade tanken att det skulle vara roligt att erbjuda något liknande också här i Kyrkslätt, säger Koskinen.

Soppkök och sahti

En annan tillfällig restaurang fanns i Kvarnby, där Anne-Mari Ekström bjöd på soppa i sin trädgård. En större satsning var föreningen Sahtipääts upplevelsedag vid Lamminjärvi, som blev slutsåld redan innan dagen hann börja. Föreningen bjöd på en sahtimeny, där någon del av ingredienserna i sahti hade använts i alla rätter. Sahtimarinerad lax, sahtimarinerad rövarstek och sahtimousse fanns på menyn.
Under dagen tillreddes också sahti och det fanns möjlighet att bada bastu och simma.