Katarinaskolan äter i egen sal igen
Kom ihåg att äta tillräckligt. Det var stadsdirektör Tom Simolas hälsning till eleverna då han i måndags invigde Katarinaskolans nyrenoverade matsal.
Sexorna Sebastian Silén, Wictor Siggberg, Jenna Merivirta och Viivi Tasanko kommer knappast att ha svårt att följa stadsdirektörens uppmaning. De gillar det mesta av den skolmat som serveras. Fiskpinnar och pyttipanna nämns bland favoriterna, mindre omtyckta är leverlåda och kycklingsoppa.
– Maten har blivit godare sedan centralköket blev färdigt, tycker de.
Renoveringen av matsalen i Katarinaskolan inleddes i april. Under renoveringen har eleverna ätit antingen i högstadieskolans matsal eller i Fixhuset vid Dalgatan. Att inte behöva ge sig ut i regn och rusk för att äta tycker Jenna, Viivi, Wictor och Sebastian hör till fördelarna med att matsalen nu är klar. Utrymmena är fräscha och det nya systemet med brickåterlämning får också tummen upp.
– Men stolarna skulle kunna vara lite lägre. Nu tar knäna i bordet, säger Viivi Tasanko.
Enligt rektor Elisabet Ehrstedt hör det till sakerna som ska åtgärdas bara man först låtit allt det nya smälta in. Allt som allt är man ändå nöjd.
– Vi är jätteglada över det här, säger hon.
Billigare och bättre mat
Glada är vad också stadens ekonomiansvariga kan vara. Enligt Arne Nummenmaa, chef för intern service, har den kalkylerade renoveringskostnaden på 450 000 euro underskridits med cirka 50 000 euro.
Förutom själva matsalen har också skolans utdelningskök renoverats. Här kokas potatis, ris och pasta i ugn efter hand som det går åt. All övrig mat kommer från centralköket som i nuläget producerar 2 100 portioner om dagen. Då det närliggande servicehuset blir klart i vår kommer den siffran att stiga till 2 300.
Totalt producerar stadens kosthåll omkring 2 miljoner matportioner per år. Arbetet med att se över helheten fortsätter. Som Martin Glader förklarar för eleverna är målsättningen att få ner kostnaderna utan att pruta på kvaliteten.
– Skolmaten är väldigt viktig. Den bygger grunden för unga människors framtida hälsa. Min förhoppning är att vi ska komma till att nästan alla skolelever äter skolmat dagligen. Med tanke på det är det också viktigt med en trivsam matsal, säger Martin Glader som är ordförande för direktionen för intern service.
Elever har också tidigare fått tycka till om skolmaten. Nu ska den responsen sättas i system. I matråden som är tänkta att tillsättas i vår kommer det att finnas både elev- och personalrepresentanter.
– Eleverna får berätta sina önskemål om skolmaten medan vi från kökspersonalens sida berättar vilka krav som ställs på oss, säger kosthållschef Tove Damén-Wikholm.
Fortsättning följer
Renoveringarna i Katarinaskolan tar inte slut i och med matsalen utan fortsätter troligtvis i våningen nedanför. Direktionen för intern service förväntas på sitt nästa möte bevilja ett 400 000 euro stort anslag till renoveringen av skolans gymnastik- och slöjdsal. Också omklädningsrummen ska förnyas och ventilation och elektricitet ses över.
Renoveringsbehoven är ändå större än så. Skolfastighetens äldsta delar är från krigsåren och det kommer att bli svårt att uppfylla de krav som nya läroplanen ställer på undervisningsutrymmen.
– Katarinaskolan är ingen modern skola. Den har aldrig genomgått en totalrenovering, säger Elisabet Ehrstedt.
En möjlighet som diskuterats är att utvidga skolan med ett nybygge på andra sidan Nabogatan. Byggkropparna skulle sedan förenas med en inglasad bro i likhet med den vid Axxell. En eventuell utvidgning av Katarinaskolan hör ändå till frågorna som väntar på att utredningen över skolnätet ska bli klar.